Uniós, hazai projektek

VEKOP-5.3.1-15-2020-00014 „Kerékpáros Infrastruktúra fejlesztések Budapest X. kerületében” projekt

Jelentős közlekedési fejlesztések valósultak meg idén Kőbányán a VEKOP-5.3.1-15-2020-00014 azonosítószámú „Kerékpáros Infrastruktúra fejlesztések Budapest X. kerületében” című projekt keretében.

A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak megépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jöttek létre a kerületen belül. Ennek köszönhetően rövidebb idő alatt elérhetőek a kerület központjában lévő köz- és oktatási intézmények, az üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok, a Szent László tér és a zöldövezetek – például az Óhegy park – is. A fejlesztés részeként több egyirányú utcán lehetséges a kétirányú kerékpáros közlekedés, bővült a forgalomcsillapított övezetek száma és területe is.

A tervezés során fontos szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi és tervezett szakaszaihoz. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is elérhető legyen minden korosztálynak, illetve hogy a fejlesztések jóvoltából egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett. 

RRF-1.1.2-2021-2022-00083 azonosító számú projekt "21. századi új bölcsőde létesítése Kőbányán"

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve „A” komponens - DEMOGRÁFIA ÉS KÖZNEVELÉS Nemzeti Helyreállítási Alapból

A projekt átfogó célja, megújult, minőségi kisgyermek-nevelési szolgáltatás nyújtása Kőbánya központjában, egy 84 férőhelyes bölcsőde létesítésével.
Az épület egy új, energiahatékony intézmény lesz, amely megújuló energia felhasználásával, akadálymentes környezetként kerül kialakításra. A bölcsődei intézmény támogatja  a kőbányai családok, fiatalok munkaerőpiacra való visszatérését és a gyermekek magas színvonalú ellátását a kerületben.  

Befejeződött a Kőbányai Rece-Fice Óvoda és a Csillagfürt Bölcsőde épületenergetikai fejlesztése

A KEHOP-5.2.9. „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” pályázati kiíráson, a Széchenyi 2020 program keretében Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzata, a 1103 Budapest, Vaspálya utca 8-10 épület energetikai felújítására KEHOP-5.2.9-16-2016-00062 projektazonosítóval ellátott pályázat keretében összesen 68 176 111 Ft támogatás nyert, és ennek segítségével tudta az érintett Vaspálya utcai épület energetikai felújítását megvalósítani.

Elkezdődött a Kőbányai Rece-Fice Óvoda és a Csillagfürt Bölcsőde épületenergetikai fejlesztése

Elkezdődött a 68,8 millió forint európai uniós támogatással érintett, Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat „Rece-Fice óvoda és Csillagfürt bölcsőde” épületenergetikai fejlesztése pályázat megvalósítása. A támogatás segítségével az óvoda, bölcsőde épület kerül energetikai szempontból felújításra. 

Az ÁROP-3.A.2-2013-2013-0004 azonosító számú projekt

"Szervezetfejlesztés A KÖZÉP MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA"

Európai Unió által nyújtott pályázati forrást használt fel Budapest főváros X. kerület az önkormányzat szervezetfejlesztésére, hatékonyságának növelésére és megreformálására.

Így csatlakozhatunk az új szennyvízcsatornára Kisokos a házi rákötéshez

Befejeződött a korszerű szennyvízhálózat kiépítése a X. kerület korábban ellátatlan területein. Az érintett családok több évtizednyi várakozás után hamarosan – a megépült szakaszok üzembehelyezését követően – csatlakozhatnak a korszerű csatornára. A rácsatlakozás egy többlépcsős, szigorúan szabályozott folyamat, érdemes tehát tisztában lenni a rákötés lépéseivel, a kapcsolódó előírásokkal. Cikkünkben a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze a szennyvízcsatornára való csatlakozáshoz.

Befejeződött az Újhegyi Uszoda és Strandfürdő energetikai korszerűsítése

Az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-3.3.3-11 „Megújuló energiahordozó felhasználás növelése” konstrukciókeretében a Budapest Főváros
X. kerület Kőbányai Önkormányzat „Újhegyi uszoda és strandfürdő energetikai korszerűsítése” című KMOP-3.3.3-11-2011-0090 azonosítószámú projektje 60,89 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amely 15%-os önkormányzati önerővel egészül ki. A beruházás bruttó összértéke így mintegy 71,63 millió Ft. A projekt kivitelezése 2014 decemberében sikeresen lezárult.

 

TÁMOP-3.1.3-11/1-2012-0015 “Kőbánya a kísérletező természettudományos oktatásért”

A projekt célja a Budapest X. kerületi közoktatásban a természettudományos oktatás minőségi fejlesztése, melynek érdekében a Kőbányai Szent László Gimnáziumban egy természettudományos laboratórium kerül kialakításra, a meglévő felújításával, átalakításával. A projekt keretében pedagógusok új, modern pedagógiai módszereket sajátítanak el, a Kőbányai Szent László Gimnázium módszertani és tudásközponttá válik az együttműködő – nagyrészt kerületi – általános iskolák részére is.
 
További információ:

 


KEOP-5.1.0-2008-0068 azonosító számú pályázati projekt

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít intézményei, különös tekintettel oktatási intézményei épület állagának megőrzésére, energetikai szempontból történő felújítására.