Befejeződött az Újhegyi Uszoda és Strandfürdő energetikai korszerűsítése

Az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-3.3.3-11 „Megújuló energiahordozó felhasználás növelése” konstrukciókeretében a Budapest Főváros
X. kerület Kőbányai Önkormányzat „Újhegyi uszoda és strandfürdő energetikai korszerűsítése” című KMOP-3.3.3-11-2011-0090 azonosítószámú projektje 60,89 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amely 15%-os önkormányzati önerővel egészül ki. A beruházás bruttó összértéke így mintegy 71,63 millió Ft. A projekt kivitelezése 2014 decemberében sikeresen lezárult.

 

A korszerűsítés az uszoda és a strandfürdő külső energiaszükségletének csökkentésére, valamint a jelenleg hasznosítatlan hőenergia visszanyerésére irányult.

 A fejlesztés célja az Önkormányzat fenntartásában lévő strandfürdő működése kapcsán az energetikai racionalizálás első ütemének végrehajtása volt, amely jelentősen csökkenti a földgáz szükségletet, így az uszoda üzemeltetésének költségeit, az Önkormányzat kiadásait. Lehetőség nyílt továbbá a lakosság körében megismertetni az energiatakarékossági és a megújuló energiafelhasználás által teremtett lehetőségeket, ezzel is előmozdítva a lakosság környezet- és energiatudatos magatartását. A projekt eredményeként növelni tudták a megújuló energiaforrásokon alapuló hőenergia szerepét az összes energia felhasználáson belül és így összességében csökkentették a széndioxid kibocsátás mennyiségét.

 A kiviteli tervek elkészítése és a sikeres közbeszerzési eljárást követően 2014 augusztusában indult meg a kivitelezési munka. Az európai uniós támogatás segítségével a projekt keretében megtörtént a tetőszerkezet szigetelése, ezt követően 56 db napkollektor került elhelyezésre az uszoda tetőszerkezetén, amelyek évente összesen 350 GJ hőt képesek előállítani. A napkollektorok segítségével elsősorban az uszoda vizét fűtik. A felújítás során az uszoda vízfűtési rendszere is átalakításra került, a használati-melegvíz rendszer régi berendezéseit lecserélték. Továbbá a szabályozáshoz szükséges készülékek és egy hővisszanyerő berendezés került elhelyezésre.


Kapcsolódó dokumentumok: