Út a Fogyatékos-barát Munkahely cím elnyeréséhez

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal 2013 óta törekszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában szerepet vállalni például az elhelyezkedési arányuk javításával. Már ekkor elkezdődött a Hivatalban a fogyatékos személyek foglalkoztatására való tudatos felkészülés. 2013. december 3-án a Kőbányai Önkormányzat aláírta az a szándéknyilatkozatot, amellyel csatlakoztunk a „Jobb velük a Világ! 2013” programhoz, vállalva a fogyatékos személyek foglalkoztatásának támogatását.

A Fogyatékos-barát Munkahely címhez vezető út kezdetén (2015-ben) a munkavállalóink száma 396 fő volt, melyből ekkor még csak 8 fő volt megváltozott munkaképességű. Ebben az évben vettük fel a kapcsolatot a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal TÁMOP 1.1.1-12/1-2012-001 projekt kapcsolattartóival, annak érdekében, hogy az általuk nyilvántartásba vett fogyatékkal élő, foglalkoztatásra váró személyek közvetítésében részt vegyenek.

A pályázat keretében a vezetők érzékenyítő tréningen vettek részt, hogy megismerjék a különböző fogyatékosságokat, a különböző fogyatékkal élő személyek speciális, nehezített élethelyzetét, annak érdekében, hogy megfelelő kommunikációval tudják beosztottak felé közvetíteni a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával járó előnyöket, örömöket, annak nehézségeit, valamint felkészülten tudják oldani a munkatársak részéről jelentkező félelmeket is. A vezetői tréningeket követték a munkavállalók érzékenyítő tréningjei. Célunk az volt, hogy az érzékenyítő tréningeken minél több beosztott munkatárs is részt vegyen azért, hogy a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak befogadó, segítő környezetre találjanak munkájuk során a Polgármesteri Hivatalban.

A Hivatal vezetése a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos törekvését egy új szolgáltatás bevezetésével kívánta megvalósítani, amelynek keretében lehetőséget biztosít a folyamatos ülőmunkát végző alkalmazottak számára frissítő masszázs igénybevételére.

Igyekeztünk minél szélesebb körben megismertetni a munkavállalókkal a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos terveinket, voltak, akik már ekkor is nagy segítséget nyújtottak a programok előkészítésében, megvalósításában.

Szükségesnek láttuk, hogy minden munkatársunk felkészült legyen a fogyatékkal élőkkel való kapcsolatfelvételre, kommunikációra, valamint a segítségnyújtás magas színvonalára.

Alapszintű jelnyelvi tolmács képzést is indítottunk azon munkatársak részére, akik erre nyitottak és fogékonyak voltak. Ez a képzésünk azóta évről-évre megvalósul és egyre több munkatársunk sajátítja el ezt a képességet.

2013 előtt a Kőbányai Polgármesteri Hivatal nem rendelkezett még önálló szabályzattal a fogyatékosok foglalkoztatásáról, de a Kőbányai Helyi Esélyegyenlőségi Program 2013-2018 megfogalmazza azt az irányelvet, hogy elő kell segíteni a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásának növelését a fenntartásában lévő intézményekben.

Fontosnak tartottuk a Polgármesteri Hivatal minden munkatársának tájékoztatását arról, hogy az Önkormányzat megalkotta a Helyi Esélyegyenlőségi Programját (a továbbiakban HEP).  Az elfogadott HEP-ből egy rövid, kivonatolt tájékoztató kör-emailt küldtünk minden munkatársunknak, annak érdekében, hogy azonosulni tudjanak a benne foglaltakkal, és szükség esetén tájékoztatást tudjanak arról adni a fogyatékkal élőknek.

A HEP felülvizsgálatakor intézkedési tervében megjelent a megváltozott munkaképességű
foglalkoztatottakkal kapcsolatos terv, hogy jó példaként szolgálhasson más önkormányzatok számára is.

 

2015. évben először nyertük el a Fogyatékos-barát Munkahely elismerést.

Díjátadó

 

Az első pályázatot 2017-ben újabb követte. Ekkor a munkavállalóink száma 436 fő volt, amelyből 17 fő megváltozott munkaképességű.

A Hivatal épülete az első pályázat benyújtásakor még csak kismértékben volt akadálymentesített (az épület hátsó bejáratánál kiépített mozgássérült lépcsőlift segítette a földszintre való bejutást).

Az első pályázatban megfogalmazott terveknek megfelelően egy új Ügyfélközpont épült a Polgármesteri Hivatal épületének közelében, amelyet egy főváros helyi védettségű épület felújításával és bővítésével alakítottak ki. Az Ügyfélközpont épülete elnyerte a Budapest Építészeti Nívódíja 2018 elismerést.

Az Ügyfélközpont megfelelő akadálymentesítéssel rendelkezik, az új épületrész ügyfélterében a mozgáskorlátozott ügyfeleket dedikált ügyfélpult segíti, ahol minden olyan ügyet elintézhetnek, amelyeket egyébként kerekesszékkel nehezen vagy nem megközelíthető irodákban kellene intézniük.

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal védett épületében az akadálymentesítés érdekében lift került beépítésre.

A gyengénlátók számára az Önkormányzat honlapján (www.kobanya.hu) a jobb felső sarokban a piktogrampiktogram  segíti a szerkesztett honlaptartalom megjelenítését megnövelt betűméretben.


2017. évben ismét elnyertük a Fogyatékos-barát Munkahely elismerést, valamint  a Különdíjat is megkaptuk.


Különdíj

 

A Fogyatékosság-barát Munkahely elismerés 10 éves fennállása alkalmából a díj adományozói 5 jubileumi díjat adtak át. A „Fogyatékosság-barát Munkahely Champion 2010-2019 díj” egyikét a Kőbányai Polgármesteri Hivatal kapta meg.