Fővárosi Vízművek tájékoztatója a vízóracseréről

Vízóraája van? Hiteles még? Tudja, hogy ezt hogyan derítheti ki? És hogy mit tehet, ha lejár vagy lejárt? 


Ha Ön is társasházban él és olyan vízórával rendelkezik, amely külön csak a lakása vízfogyasztását méri, akkor lakás-mellékvízmérő tulajdonos! Ami jó, hiszen ennek köszönhetően csak annyi víz után szükséges vízdíjat fizetnie, amennyit ténylegesen elhasznál. Azonban ezt a lehetőséget könnyen el is veszítheti, ha 8 évenként nem cseréli vízmérőjét.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén minden évben több tízezer fogyasztási helyen jár le a lakás-mellékvízmérők hitelessége. Mivel a mellékmérő a főmérővel ellentétben a felhasználó tulajdona, a cseréjét is neki kell kezdeményeznie. 

Úgy tervezte, hogy az év utolsó hónapjában cserélteti le a lakás-mellékvízmérőjét?

Jó ötletnek tűnhet, hiszen erre a lejártat évében december 31-éig van lehetősége. Azonban előfordulhat, hogy más is így vélekedik, és a számos igény miatt a szerelőknek nem lesz kapacitásuk minden kérést teljesíteni. Érdemes tehát időben lépni, hiszen már most is előfordulhat, hogy várni kell az időpontra. A mérő pedig mindenképpen a hitelesítéstől számított nyolcadik év december 31-ig lesz majd ismét hiteles. Minél előbb gondoskodik lakás-mellékvízmérője hitelesítéséről, annál biztosabb, hogy a 2024-es évben is a vízdíjat – és egyúttal az ennél lényegesen magasabb csatornadíjat – a tényleges vízfogyasztása alapján fizetheti.

Mi is az a mellékmérő?

A lakás-mellékvízmérő arra szolgál, hogy társasházi lakás esetén Ön csak a saját vízfogyasztása után fizesse a számlát, és ne a társasház vízfogyasztásának egy bizonyos részét kelljen megtérítenie. Fontos tudni azonban, hogy ezeket a mellékmérőket 8 évente le kell cseréltetni, hiszen a szolgáltató csak hiteles mérő után számlázhat. A hitelesítés évét megtudhatja vízdíjszámlájából, de magáról a vízmérőről is könnyedén leolvashatja.

A mérők cseréjét a legegyszerűbben és leggyorsabban a Fővárosi Vízművek szerződött partnerei megbízásával intézheti, hiszen ők beszerzik az új mérőt, leszerelik a régit, felteszik helyére az újat, ellátják a szükséges zárógyűrűvel (plomba), és még a papírmunkát is elvégzik.

A szerződött partnerek listáját megtalálja a Fővárosi Vízművek honlapján: Szerződött partnerek - Kezdőlap (vizmuvek.hu)

 vizmuvek