Ismét megnyitja kapuit a Kőbányai Víztároló Medence a Kulturális Örökség Napja alkalmából

Az idén 150 éves Fővárosi Vízművek a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében szeptember 15-én 9.00 és 16.00 óra között ismét megnyitja legrégebbi, a társasággal csaknem egyidős, mai is üzemelő létesítménye, a Kőbányai víztároló medence kapuit.

Az intézményes vízellátás alapjait 1868-ban fektették le Pesten: a mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig Kőbányán létesítették. A londoni születésű William Lindley kultúrmérnök irányításával az Első Pesti Vízmű részeként épült meg a kétszer 11 500 köbméter tárolótérfogatú víztároló a városon kívüli dombon 1869 és 1871 között.

A hazai téglából, olasz kőművesek közreműködésével épült kétemeletnyi magas építményt 1970-ben négy darab 5000 köbméteres medencével tovább bővítették.

A létesítmény építészeti megoldásai lenyűgözőek és tekintélyparancsolóak, így az építményt sokkal inkább gondolnánk székesegyháznak, mint vízellátó létesítménynek. A mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. A létesítményeknek helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.

Kollégáink folyamatos szakmai vezetésének köszönhetően a látogatók nemcsak a medence történetébe, hanem a főváros vízellátásának kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetnek.

A vízellátás legrégibb, ma is működő, építészetileg is káprázatos létesítménye a X. kerület, Ihász utca 29. szám alatt található.

A programot a társaság fegyveres biztonsági őrei és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáinak és munkagépeinek bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé. A létesítmény regisztráció nélkül látogatható. 

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges. Kérjük, olvassák el és szíveskedjenek betartani látogatási szabályzatunkat.

A víztárolót tömegközlekedéssel ajánlott megközelíteni, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.