Hírek a kerületből

Teljes egészében megújult a kőbányai korzó
40 évvel a megépítése után ismét hangulatos közösségi tér az Újhegyi sétány Geoball és vízszintes kötéllétra a gyerekeknek, “felhőgyár” és vízjáték a sétálóknak – egységes, stílusos korzóvá vált az Újhegyi sétány. A most átadott déli szakaszon egy információs TOTEM oszlopon a látogatók Kőbánya érdekességeiről is olvashatnak. A teljes korzó rekonstrukciójával Kőbánya egyik legnagyobb önkormányzati fejlesztése valósult meg. “20 ezer lelkes városrész főutcája vált újra hangulatos, élő közösségi térré. Az Újhegyi sétány 21. századi külsőt kapott, amely méltó a dinamikusan fejlődő kerülethez és amelyre minden kőbányai büszke lehet.” – mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. A kőbányai korzó déli szakaszának korszerűsítésére közel 1 milliárd forintot fordítottak, így a teljes sétány revitalizációjának összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot. A városrehabilitációs program a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ programja támogatásával valósult meg.  
Megújuló játszóterek a Gyakorló utcai lakótelepen
Kőbánya vezetése közterületek felújításával folytatja a városrész fejlesztését Baba-mama hinta, csúszdás kéttornyú mászóvár, kötélhíd és forgófészek – átadták az Árkád Bevásárlóközpont és a Gépmadár Óvoda melletti felújított és bővített játszótereket Kőbányán. A X. kerület vezetése a közterületek felújításával folytatja a Gyakorló utcai lakótelep fejlesztését: a városrészben idén összesen 9000 négyzetméternyi út- és járdaburkolat, illetve 286 parkolóhely újult meg, a Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziumnál pedig megépült és nyár óta működik a lakótelep első lámpás gyalogátkelőhelye. „Az elmúlt évek tudatos városfejlesztésének eredményei az átadott beruházások. Kőbánya vezetése minden korosztályra gondol, a játszóterek felújítása és a lámpás gyalogosátkelőhely a legkisebbek és az iskolások biztonságát szolgálják, míg az út- és járdafelújítások minden közlekedő számára könnyebbséget jelentenek.” - mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. 
Zsákolhatnak a kőbányai kosarasok
Átadták a Darázsfészek Kosárlabda Csarnokot Testnevelés órákra, országos versenyekre és a Zsíros Tibor Kosárlabda Nemzeti Akkreditált Akadémia utánpótlás-nevelési tevékenységére is lehetőséget nyújt a Kőbányán átadott új kosárlabdacsarnok. A Harmat Általános Iskola területén lévő sportlétesítményt a Kőbányai Önkormányzat az akadémiát működtető Kőbányai Diákok Sportegyesületével együttműködve építette meg. „Kőbánya mára a fővárosi kosárlabda egyik fellegvára lett, amelyben nagy szerepe van az országos hírnevet szerzett Kőbányai Darazsaknak. Büszke vagyok rá, hogy példaértékű kihasználtságú, a kerületi diákok, felnőttek és profi sportolók igényeit is kielégítő sportcsarnokot adhatok át. A sportnak minden korosztályban kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében, a Kőbányai Önkormányzat pedig fontos feladatának tartja, hogy ehhez megfelelő feltételeket biztosítson.” -  mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. A kosárlabdacsarnok 645 millió forintból épült meg, amelyből 447 millió forint TAO támogatás, 198 millió forint pedig önkormányzati vissza nem térítendő támogatás volt. 
Rekord részvétel a Kőbányai Mobilitási Héten
Európa szerte szeptember 16-22. között tartják az Európai Mobilitási Hét programjait, melyhez a Kőbányai Önkormányzat immár kilencedik alkalommal csatlakozott. Egyebek mellett bringás reggeli, Iskolás Autómentes nap és Autómentes Családi nap is várta az érdeklődőket Kőbányán. A programokon közel kétezren vettek részt.
Megújuló közintézmények a Pongrác lakótelepen
Kőbánya vezetése folytatja a városrész rehabilitációját   A Pongrác lakótelep fejlesztésének folytatásaként korszerűsíti a Kőbányai Önkormányzat a Gyöngyike Óvoda és Gyöngyike Bölcsőde, a Gyermekek Átmeneti Otthona, valamint a Pongrác Idősek Klubja ingatlanegyüttesét. Az első ütemben elkészült az óvoda és bölcsőde hőszigetelése, a hozzájuk tartozó zöldterületek rendezése, a bölcsődei játszóudvar felújítása, az idősek otthonában pedig cserélték az elavult nyílászárókat. „A Kőbányai Önkormányzat kiemelt feladatának tartja a városrehabilitációt. Maga a Pongrác-lakótelep 2010 után egy több mint 1 milliárd forintos beruházással megújult. A fejlesztést az intézmények korszerűsítésével folytatjuk az itt lakók életminőségének javítása érdekében. Emellett az önkormányzat a társasházi fejlesztésekhez is hozzájárul, idén Kőbányán 222 társasház, köztük Pongrác-telepi lakóközösség jutott 489 millió forint támogatáshoz.” – mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. A naponta több mint 200 gyermek és idős ellátását biztosító Pongrác-telepi intézményegyüttes felújítására nettó 144 millió forintot fordít Kőbánya.  
Sikerrel zárult a „Legyen TERED” mintaprogram Kőbányán
Helyi lakók és fiatalok bevonásával újult meg a bűnmegelőzést építészeti eszközökkel segítő tér  Példaértékű összefogással valósult meg a „Legyen TERED” mintaprojekt Kőbányán, a Kolozsvári és az Ónodi utca sarkán lévő Sajó Sándor téren. A Kőbányai Önkormányzat és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együttműködésével, valamint számos szervezet közreműködésével létrejött beruházás célja egy olyan közösségi tér létrehozása volt, ahol az építészeti eszközök is a bűnmegelőzést segítik. A terület megújításában a helyi lakók és a Szent László Gimnázium diákjai is aktívan részt vettek. „Az önkormányzat örömmel fogadta a széles összefogással létrejött kezdeményezést, amely hozzájárul kerületünk megújításához, a lakók biztonságérzetének javításához. Ahogy a Liget tér, most a Sajó Sándor tér is egy újabb színes, zöld és biztonságos színfoltja Kőbányának, a mintaprogram tapasztalatai pedig jól hasznosíthatók jövőbeni városfejlesztési elképzeléseinknél.” – mondta a tér ünnepélyes átadása kapcsán D. Kovács Róbert Antal polgármester. 
21. századi játszóudvart kapott a kőbányai Gesztenye óvoda
Párakapuk, ivókutak, terepcsúszda és trambulin a színes, biztonságos eszközökkel felszerelt játszóudvaron – nettó 77 és fél millió forintból újult meg a Maglódi úti Gesztenye Óvoda játszóudvara. A beruházással nemcsak színessé és korszerűvé, de biztonságosabbá is tette a Kőbányai Önkormányzat a mintegy 100 gyereket, köztük autizmussal élőket is ellátó intézmény udvarát. „Az a célunk, hogy a kőbányai gyermekek a lehető legjobb körülmények között nevelkedhessenek bölcsődéinkben és óvodáinkban, az elmúlt években éppen ezért több mint 1,5 milliárd forintot költöttünk a gyermekeket ellátó intézmények korszerűsítésére, fejlesztésére” – mondta D. Kovács Róbert Antal polgármester. 2010 óta a Kőbányai Önkormányzat a 18 óvodáját tervszerűen és folyamatosan korszerűsíti, illetve újítja fel.
Rendkívül népszerű a kőbányai társasház-fejlesztési program!
Duplázódott a beruházásra vállalkozó lakóközösségek száma egy év alatt  Kőbánya idén második alkalommal hirdette meg a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok fejlesztését szolgáló pályázatot. 2018-ban közel 100, idén viszont már 234 lakóközösség pályázott az önkormányzati vissza nem térítendő támogatásra, amely jelentős anyagi segítség a lakók számára, hiszen az elnyert hozzájárulás végül a beruházási költségek 30%-a. Az igénylések nagy száma és értéke miatt a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti, 150 millió forint keretösszeget több mint háromszorosára, 489 millió forintra emelte, így 221 lakóközösség jutott fejlesztési támogatáshoz. „Az Önkormányzat és a lakóközösségek együttműködésén alapuló pályázati lehetőség népszerűsége azt mutatja, hogy együttes áldozatvállalással többet érhetünk el, hiszen minden forintnyi közpénzhez két forintot maguk a közösségek tesznek hozzá.”mondta a pályázati igények elbírálása után D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.
Száműzné a trafikokból a szeszes italt Kőbánya képviselő-testülete. A kerület polgármestere fokozott razziát rendelt el a dohányboltok környékén.
Kitiltaná a dohányboltokból a szeszes italokat Kőbánya képviselő-testülete. A kerület vezetése úgy döntött, hogy a trafikok létesítésének és működésének szigorítására vonatkozó javaslatait az illetékes miniszterelnöki biztosnak, Lázár Jánosnak is eljuttatja, aki a közelmúltban maga is kezdeményezett törvénymódosításokat. „Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a képviselő-testület döntése után a kerület polgármestere. D. Kovács Róbert Antal hozzátette, hogy nagyra becsüli Lázár János elkötelezettségét, ezért számít a miniszterelnöki biztos támogatására.
VI. KŐBÁNYAI SENIOR TÍZKARIKÁS JÁTÉKOK
Kedves Kőbányaiak! Szeretettel várjuk az 50. életévüket betöltött kőbányai lakcímmel rendelkezőket, illetve nem kőbányai lakcímű, de kőbányai civil szervezetek tagjait a „Mozdulj Kőbánya!” rendezvénysorozat és pontgyűjtő akció következő rendezvényére, a Kőbányai Senior Tízkarikás Játékok programunkra!
A Kőbányai Önkormányzat elkötelezett a törvényesség mellett. A X. kerület helyreigazítást kért és rágalmazás miatt feljelentést tett a Magyar Hang cikke ügyében
A Kőbányai Önkormányzat elkötelezett a törvényesség mellett, ingatlanai bérbeadásánál mindenkor a vonatkozó előírások, jogszabályok szerint jár el. Ezért a X. kerület a Magyar Hang 2019/25. számában, illetve 2019. július 24-én a lap weboldalán elektronikusan megjelent írás miatt helyreigazítást kért a laptól, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rágalmazás minősített esete miatt. 
Tematikus játszóterekkel bővült a kőbányai Óhegy park
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban. A 15 hektáros szabadidőpark belsejében az árnyas játszótér erdei hangulatot idéz, a 0-7 éves korosztály kikapcsolódását színes grafikájú gumi állatfigurák és fészekhinta is szolgálják. A 7-14 évesek pedig a bányászati tematikájú játszótér kötélpályáján és mászó szikláin is kipróbálhatják ügyességüket. 
Nyáron minden héten bringázhatnak a kőbányai diákok
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Aranykorral nyit a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény
Átadta a nagyközönségnek D. Kovács Róbert Antal polgármester a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményt. Az állandó kiállítás a kerület felvirágzásának korszakait, az első időszaki tárlat pedig a kőbányai porcelángyártás múltját meséli el a látogatóknak. “Az önkormányzat régi adósságot rendezett, amikor állandó helyet alakított ki a helyi identitás szempontjából is jelentős gyűjteménynek.” – nyilatkozta  Kőbánya polgármestere. A Füzér utcai épületet a kerület legnagyobb közösségi ünnepén szentelték fel.
Igazgatási szünet a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban
Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatom, hogy a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban a Képviselő-testület rendelete szerint 2019. július 1-jén és 2019. július 8-ától 2019. augusztus 10-éig tartó időszakban igazgatási szünet lesz.