Hírek a kerületből

Pályázati felhívás A „Kőbánya számít Rád” szociális alapú tanulmányi ösztöndíjra
A Kőbányai Önkormányzat ismét meghirdeti a „Kőbánya számít Rád” szociális alapú tanulmányi ösztöndíj pályázatot. A pályázatot „Kőbánya számít Rád - tanulmányi ösztöndíj pályázat” megjelöléssel 2020. február. 7. éjfélig lehet megküldeni (postán feladni) a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztály Köznevelési és Civilkapcsolati Osztály címére (1102 Budapest, Szent László tér 29.). 
Megújult pályával vár a Kőbányai Bringapark Kupa
December 15-én, vasárnap 13. alkalommal állhatnak rajthoz a cyclo-cross szakág kedvelői Budapesten, a Kőbányai Bringapark Kupán. A Cyclo-cross Magyar Kupasorozat utolsó állomására a versenyzőkön kívül a szurkolókat is várják a Sportligetbe.
Közlekedésbiztonsági képzést kaptak az óvodapedagógusok Kőbányán
Közlekedésbiztonsági továbbképzést tartott a X. kerületi óvodapedagógusok számára a Kőbánya Bringa program keretében a Kőbányai Torna Club 2019. november 15-én. A Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló képzésnek köszönhetően 12 óvodában tarthatnak majd az óvodások sajátosságainak megfelelő, biztonságos közlekedésre nevelő foglalkozásokat.
Ki legyen Kőbánya Sportolója?
Kerületünk összetartó, erős közösségének és az itt élő nagyszerű embereknek köszönheti, hogy a legjobbat hozzuk ki Kőbányából. Mi megbecsüljük az áldozatos munkát, odafigyelünk a tehetségekre és elismerjük a teljesítményt. 2014-ben hagyományt teremtettünk azzal, hogy minden évben kitüntettünk egy-egy kiválóságot a sport területéről, akinek a Kőbánya Sportolója elismerő címet adományozzuk. A 2018. évtől – figyelembe véve a korosztályos megoszlást, valamint a sporttevékenység egyéni és csapat jellegét – immár négy elismerést ítélhet meg a Képviselő-testület. 
Kőbánya fejlesztési térképe
Kedves Kőbányaiak!Interaktív sétára hívom Önöket! Kilenc évnyi elkötelezett munka és tudatos városfejlesztés eredménye mindaz, ami egy-egy kattintás után a következő oldalakon, fotókon megjelenik: https://kobanya.fejlesztesiterkep.hu/ 
Teljes egészében megújult a kőbányai korzó
40 évvel a megépítése után ismét hangulatos közösségi tér az Újhegyi sétány Geoball és vízszintes kötéllétra a gyerekeknek, “felhőgyár” és vízjáték a sétálóknak – egységes, stílusos korzóvá vált az Újhegyi sétány. A most átadott déli szakaszon egy információs TOTEM oszlopon a látogatók Kőbánya érdekességeiről is olvashatnak. A teljes korzó rekonstrukciójával Kőbánya egyik legnagyobb önkormányzati fejlesztése valósult meg. “20 ezer lelkes városrész főutcája vált újra hangulatos, élő közösségi térré. Az Újhegyi sétány 21. századi külsőt kapott, amely méltó a dinamikusan fejlődő kerülethez és amelyre minden kőbányai büszke lehet.” – mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. A kőbányai korzó déli szakaszának korszerűsítésére közel 1 milliárd forintot fordítottak, így a teljes sétány revitalizációjának összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot. A városrehabilitációs program a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ programja támogatásával valósult meg.  
Megújuló játszóterek a Gyakorló utcai lakótelepen
Kőbánya vezetése közterületek felújításával folytatja a városrész fejlesztését Baba-mama hinta, csúszdás kéttornyú mászóvár, kötélhíd és forgófészek – átadták az Árkád Bevásárlóközpont és a Gépmadár Óvoda melletti felújított és bővített játszótereket Kőbányán. A X. kerület vezetése a közterületek felújításával folytatja a Gyakorló utcai lakótelep fejlesztését: a városrészben idén összesen 9000 négyzetméternyi út- és járdaburkolat, illetve 286 parkolóhely újult meg, a Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziumnál pedig megépült és nyár óta működik a lakótelep első lámpás gyalogátkelőhelye. „Az elmúlt évek tudatos városfejlesztésének eredményei az átadott beruházások. Kőbánya vezetése minden korosztályra gondol, a játszóterek felújítása és a lámpás gyalogosátkelőhely a legkisebbek és az iskolások biztonságát szolgálják, míg az út- és járdafelújítások minden közlekedő számára könnyebbséget jelentenek.” - mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. 
Zsákolhatnak a kőbányai kosarasok
Átadták a Darázsfészek Kosárlabda Csarnokot Testnevelés órákra, országos versenyekre és a Zsíros Tibor Kosárlabda Nemzeti Akkreditált Akadémia utánpótlás-nevelési tevékenységére is lehetőséget nyújt a Kőbányán átadott új kosárlabdacsarnok. A Harmat Általános Iskola területén lévő sportlétesítményt a Kőbányai Önkormányzat az akadémiát működtető Kőbányai Diákok Sportegyesületével együttműködve építette meg. „Kőbánya mára a fővárosi kosárlabda egyik fellegvára lett, amelyben nagy szerepe van az országos hírnevet szerzett Kőbányai Darazsaknak. Büszke vagyok rá, hogy példaértékű kihasználtságú, a kerületi diákok, felnőttek és profi sportolók igényeit is kielégítő sportcsarnokot adhatok át. A sportnak minden korosztályban kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében, a Kőbányai Önkormányzat pedig fontos feladatának tartja, hogy ehhez megfelelő feltételeket biztosítson.” -  mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. A kosárlabdacsarnok 645 millió forintból épült meg, amelyből 447 millió forint TAO támogatás, 198 millió forint pedig önkormányzati vissza nem térítendő támogatás volt. 
Rekord részvétel a Kőbányai Mobilitási Héten
Európa szerte szeptember 16-22. között tartják az Európai Mobilitási Hét programjait, melyhez a Kőbányai Önkormányzat immár kilencedik alkalommal csatlakozott. Egyebek mellett bringás reggeli, Iskolás Autómentes nap és Autómentes Családi nap is várta az érdeklődőket Kőbányán. A programokon közel kétezren vettek részt.
Megújuló közintézmények a Pongrác lakótelepen
Kőbánya vezetése folytatja a városrész rehabilitációját   A Pongrác lakótelep fejlesztésének folytatásaként korszerűsíti a Kőbányai Önkormányzat a Gyöngyike Óvoda és Gyöngyike Bölcsőde, a Gyermekek Átmeneti Otthona, valamint a Pongrác Idősek Klubja ingatlanegyüttesét. Az első ütemben elkészült az óvoda és bölcsőde hőszigetelése, a hozzájuk tartozó zöldterületek rendezése, a bölcsődei játszóudvar felújítása, az idősek otthonában pedig cserélték az elavult nyílászárókat. „A Kőbányai Önkormányzat kiemelt feladatának tartja a városrehabilitációt. Maga a Pongrác-lakótelep 2010 után egy több mint 1 milliárd forintos beruházással megújult. A fejlesztést az intézmények korszerűsítésével folytatjuk az itt lakók életminőségének javítása érdekében. Emellett az önkormányzat a társasházi fejlesztésekhez is hozzájárul, idén Kőbányán 222 társasház, köztük Pongrác-telepi lakóközösség jutott 489 millió forint támogatáshoz.” – mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester. A naponta több mint 200 gyermek és idős ellátását biztosító Pongrác-telepi intézményegyüttes felújítására nettó 144 millió forintot fordít Kőbánya.  
Sikerrel zárult a „Legyen TERED” mintaprogram Kőbányán
Helyi lakók és fiatalok bevonásával újult meg a bűnmegelőzést építészeti eszközökkel segítő tér  Példaértékű összefogással valósult meg a „Legyen TERED” mintaprojekt Kőbányán, a Kolozsvári és az Ónodi utca sarkán lévő Sajó Sándor téren. A Kőbányai Önkormányzat és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együttműködésével, valamint számos szervezet közreműködésével létrejött beruházás célja egy olyan közösségi tér létrehozása volt, ahol az építészeti eszközök is a bűnmegelőzést segítik. A terület megújításában a helyi lakók és a Szent László Gimnázium diákjai is aktívan részt vettek. „Az önkormányzat örömmel fogadta a széles összefogással létrejött kezdeményezést, amely hozzájárul kerületünk megújításához, a lakók biztonságérzetének javításához. Ahogy a Liget tér, most a Sajó Sándor tér is egy újabb színes, zöld és biztonságos színfoltja Kőbányának, a mintaprogram tapasztalatai pedig jól hasznosíthatók jövőbeni városfejlesztési elképzeléseinknél.” – mondta a tér ünnepélyes átadása kapcsán D. Kovács Róbert Antal polgármester. 
21. századi játszóudvart kapott a kőbányai Gesztenye óvoda
Párakapuk, ivókutak, terepcsúszda és trambulin a színes, biztonságos eszközökkel felszerelt játszóudvaron – nettó 77 és fél millió forintból újult meg a Maglódi úti Gesztenye Óvoda játszóudvara. A beruházással nemcsak színessé és korszerűvé, de biztonságosabbá is tette a Kőbányai Önkormányzat a mintegy 100 gyereket, köztük autizmussal élőket is ellátó intézmény udvarát. „Az a célunk, hogy a kőbányai gyermekek a lehető legjobb körülmények között nevelkedhessenek bölcsődéinkben és óvodáinkban, az elmúlt években éppen ezért több mint 1,5 milliárd forintot költöttünk a gyermekeket ellátó intézmények korszerűsítésére, fejlesztésére” – mondta D. Kovács Róbert Antal polgármester. 2010 óta a Kőbányai Önkormányzat a 18 óvodáját tervszerűen és folyamatosan korszerűsíti, illetve újítja fel.
Rendkívül népszerű a kőbányai társasház-fejlesztési program!
Duplázódott a beruházásra vállalkozó lakóközösségek száma egy év alatt  Kőbánya idén második alkalommal hirdette meg a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok fejlesztését szolgáló pályázatot. 2018-ban közel 100, idén viszont már 234 lakóközösség pályázott az önkormányzati vissza nem térítendő támogatásra, amely jelentős anyagi segítség a lakók számára, hiszen az elnyert hozzájárulás végül a beruházási költségek 30%-a. Az igénylések nagy száma és értéke miatt a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti, 150 millió forint keretösszeget több mint háromszorosára, 489 millió forintra emelte, így 221 lakóközösség jutott fejlesztési támogatáshoz. „Az Önkormányzat és a lakóközösségek együttműködésén alapuló pályázati lehetőség népszerűsége azt mutatja, hogy együttes áldozatvállalással többet érhetünk el, hiszen minden forintnyi közpénzhez két forintot maguk a közösségek tesznek hozzá.”mondta a pályázati igények elbírálása után D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.