Környezetvédelem

Kedves Kerületi Lakosok!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket egy igen hasznos, informatív honlapra!
Talán sokukban régóta motoszkál már a gondolat egy saját kút kialakításáról.  Kézenfekvőnek tűnhet, hiszen sokak szerint “olcsó” , “gyorsan megtérülő” és jó befektetés, ráadásul “biztos, hogy mindenhol van víz“. De vajon tényleg ilyen egyszerű, egyértelmű és mindenki számára javasolt megoldás ez? A rövid válasz erre a kérdésre: Nem!

Hogy valóban megéri-e a saját kút létesítése, alapos előkészítést igényel. Vízhasználati szokásainkat felmérve fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy valóban  egy saját kút kialakítása a legmegfelelőbb megoldás számunkra?

Az, hogy valóban megéri-e belevágnunk egy ilyen vállalkozásba, több dologtól függ, ezért alapos előkészítést és utánajárást igényel. Először is át kell gondolnunk vízhasználati szokásainkat és fel kell mérnünk a lehetőségeket. Fel kell tennünk magunknak a kérdést:  “Valóban szükségem van egy kútra? Nincs ettől jobb megoldás?” A jó hír az, hogy a kutakon kívül egyéb megoldások is léteznek a házi vízigény kielégítésére.

Magyarország Víz Igazgatója és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös együttműködésben létrehoztak egy, a kutakat érintő részletes tájékoztató honlapot. A honlapon hasznos tudnivalókat lehet olvasni a vert, fúrt és ásott kutak kialakításáról, továbbá arról is, hogy mire érdemes odafigyelni mielőtt belefognánk új kút kialakításába. Sok hasznos adatot tartalmaz a tervezési és engedélyezési eljárásokat illetően, továbbá új ismereteket szerezhetünk arra vonatkozóan, hogy mire érdemes odafigyelni a már meglévő kutak esetében is.

A részletes tájékoztatást tartalmazó honlap az alábbi linken érhető el:

http://kuttulajdonos.vizugy.hu/ 

Tájékoztató Kőbánya területén végzett légszennyezés mérésről

A Kőbányai Önkormányzat minden lehetséges eszközzel fellép a kőbányaiakat érintő, a repülőgépek által okozott környezeti terhelés ellen, ezért a hajtóművek légszennyező anyag kibocsátási mértékének megismerése céljából levegőszennyezés vizsgálatot végeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértői közreműködésével.

Hogyan járjunk el patkányészlelés esetén?

Budapesten – közterületen és magánterületen egyaránt – a patkányirtással kapcsolatban Budapest Főváros Önkormányzata az Deratizációs Központ Konzorcium kötött vállalkozási szerződést, amelynek értelmében a lakossági panaszbejelentések kezelésére kizárólag az Deratizációs Központ Konzorcium jogosult.

Elhullott állatok elszállítása

A Kőbányai Önkormányzat vállalkozási szerződést kötött az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-vel (1097 Budapest, Illatos út 23.) elhullott kisállat tetemek rendszeres elszállítására és ártalmatlanítására.