Közérdekű információk

2023. október 02., hétfő 10:16

Negyedik alkalommal szervezi a Miből élünk? felmérést a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal Budapest 10. kerület településen 2023. október 2.  és december 18. között hajtja végre a háztartások életkörülményeinek feltárására irányuló „Miből élünk?” című adatfelvétel negyedik hullámát. 

A felmérést az Európai Központi Bank koordinálja, és az Európai Unió tagországai vesznek részt benne. Az országok összehasonlítható adatai hozzájárulnak a hatékonyabb pénzügyi döntések meghozatalához.

A Magyarországon felkeresendő több, mint 15 ezer háztartás kijelölését véletlenszerű kiválasztással hajtották végre.

A felvétel 2023. október 2-tól december 18-ig tart.

2023. október 2-tól induló terepmunka során fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel a kijelölt címeket, akik közreműködésével december 18-ig személyes vagy telefonos válaszadásra, valamint internetes önkitöltésre van mód. A válaszadás önkéntes.

Az interneten válaszolóknak 10 000 forintos, az interjús kikérdezésben résztvevőknek 5 000 Ft értékű vásárlási utalványt juttat el a KSH postai úton.

A kapott adatokat a Központi Statisztikai Hivatal a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelet (általános adatvédelmi rendelet, GDPR) előírásának megfelelően bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás nélkül bocsátjuk az Európai Központi Bank rendelkezésére, pontosan követve a fenti törvényi előírásokat.

A lakosság és a polgármesteri hivatal munkatársai részére hétköznapokon hétfőtől csütörtökig 8 és 16.30 óra, pénteken 8 és 14 óra között a +36 80 200 766-os (3-as almenü) ingyenes zöld számon adunk további felvilágosítást, valamint fordulhatnak hozzánk a lakinfo@ksh.hu e-mail címen is. Az adatfelvétellel kapcsolatosan a www.ksh.hu/mibolelunk internetes oldal nyújt bővebb tájékoztatást.

2023. szeptember 29., péntek 11:52

Fővárosi Vízművek tájékoztatója a vízóracseréről

Vízóraája van? Hiteles még? Tudja, hogy ezt hogyan derítheti ki? És hogy mit tehet, ha lejár vagy lejárt? 


Ha Ön is társasházban él és olyan vízórával rendelkezik, amely külön csak a lakása vízfogyasztását méri, akkor lakás-mellékvízmérő tulajdonos! Ami jó, hiszen ennek köszönhetően csak annyi víz után szükséges vízdíjat fizetnie, amennyit ténylegesen elhasznál. Azonban ezt a lehetőséget könnyen el is veszítheti, ha 8 évenként nem cseréli vízmérőjét.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén minden évben több tízezer fogyasztási helyen jár le a lakás-mellékvízmérők hitelessége. Mivel a mellékmérő a főmérővel ellentétben a felhasználó tulajdona, a cseréjét is neki kell kezdeményeznie. 

Úgy tervezte, hogy az év utolsó hónapjában cserélteti le a lakás-mellékvízmérőjét?

Jó ötletnek tűnhet, hiszen erre a lejártat évében december 31-éig van lehetősége. Azonban előfordulhat, hogy más is így vélekedik, és a számos igény miatt a szerelőknek nem lesz kapacitásuk minden kérést teljesíteni. Érdemes tehát időben lépni, hiszen már most is előfordulhat, hogy várni kell az időpontra. A mérő pedig mindenképpen a hitelesítéstől számított nyolcadik év december 31-ig lesz majd ismét hiteles. Minél előbb gondoskodik lakás-mellékvízmérője hitelesítéséről, annál biztosabb, hogy a 2024-es évben is a vízdíjat – és egyúttal az ennél lényegesen magasabb csatornadíjat – a tényleges vízfogyasztása alapján fizetheti.

2023. szeptember 25., hétfő 12:13

őszi zöldhulladék-gyűjtési akció

Tisztelt Kőbányai Lakosok!


A Kőbányai Önkormányzat az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezi az őszi zöldhulladék-gyűjtési akciót a lakosság részére annak érdekében, hogy a közterületek és az ingatlanok rendezett állapotának fenntartását elősegítse.

Az akció keretén belül az Önkormányzat térítésmentesen biológiailag lebomló 100 literes zöldhulladék-gyűjtő zsákot biztosít az ingatlanok tulajdonosainak, kezelőinek, hogy a tisztasági kötelezettségüknek eleget téve az ingatlanok előtti közterületek és ingatlanok rendben tartásáról gondoskodni tudjanak. A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyujtést válasszuk.

ZÖLDHULLADÉK-GYŰJTŐ ZSÁK IGÉNYELHETŐ 2023. OKTÓBER 9-TŐL A KÉSZLET EREJÉIG.

2023. szeptember 29., péntek 14:06

2023. szeptember 30-án Kőbányára, a Halom közbe érkezik a Richter Egészségváros

A rendkívül színes ismeretterjesztő, egészségmegőrző és szűrővizsgálati programkínálattal felvonuló Richter Egészségváros Kőbánya központjában, a Halom közben kerül felépítésre. A rendezvény időtartama alatt a környező közterületek használata egy napra átalakul. A rendezvény szervezői arra törekednek, hogy a közlekedést és a parkolást a lehető legrövidebb ideig zavarják, ezért a színpadot és a sátrakat csak a rendezvény napját megelőző éjszaka folyamán építik fel. A szerelési munkákból eredő zavarás, az esetleges zaj miatt a szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Bízunk benne, hogy a rendezvény által nyújtott szolgáltatások és élmények, valamint a jótékony célért tett közös erőfeszítés a környéken élőket is kárpótolja az átmeneti kellemetlenségekért.

Várunk mindenki szeretettel a Richter Egészségvárosban, Kőbányán!

2023. szeptember 14., csütörtök 13:45

Soron kívüli ülnökválasztás 2023

A Köztársasági elnök 2023. szeptember 1. és november 30. közötti időtartamra soron kívüli bírósági ülnökválasztást tűzött ki.

A bíróságok számára rendkívül fontos, hogy – az Alaptörvényben rögzített társasbíráskodás elvének megfelelően – az ítélkezés menetében megfelelő számú ülnököt tudjanak foglalkoztatni.

2023. szeptember 17., vasárnap 08:27

Hétfőtől egyirányú lesz a X. kerületi Harmat utca, változik az ott közlekedő autóbuszok útvonala

Budapest, 2023. szeptember 7. – Útépítés miatt szeptember 11-étől, hétfőtől ideiglenes forgalomkorlátozásra és változásokra kell számítani a kőbányai Harmat utcában. Az érintett közösségi közlekedési járatok – a 85-ös és a 185-ös autóbusz – előreláthatólag november közepéig módosított útvonalon járnak.

A X. kerületi közlekedési fejlesztésekhez kapcsolódó útépítés forgalomkorlátozással, illetve átmeneti változásokkal jár. Szeptember 11-étől, hétfőtől út- és közműépítési munkálatok miatt egyirányú lesz a Harmat utca a Kőrösi Csoma Sándor úttól a Kőér utca, illetve Gitár utca felé.

A gépjárművel közlekedők a Kőér utca irányába haladhatnak, a Kőrösi Csoma Sándor utat a Mádi utca felől érhetik el. A gyalog közlekedőket nem érintik a forgalmi változások.

Erre figyeljenek a busszal közlekedők

A Harmat utca egyirányúsítása miatt szeptember 11-étől, hétfőtől

• az Örs vezér tere felé közlekedő 85-ös autóbusz a Mádi utcán jár, nem érinti a Csősztorony, az Ihász utca, a Kőrösi Csoma Sándor út és az Élessarok megállót, helyettük a Mádi utcában az Albert Camus utcánál és a Harmat köznél ideiglenesen kialakított megállóhelyeken, valamint a 161-es busz Élessarok megállójánál áll meg;

• a Kőbánya alsó vasútállomás felé közlekedő 185-ös autóbusz a Mádi utcán át az Élessarok érintésével jár, nem érinti a Csősztorony, az Ihász utca és a Kőrösi Csoma Sándor út megállót, helyettük a Mádi utcában az Albert Camus utcánál és a Harmat köznél ideiglenesen kialakított megállóhelyeken, valamint a 161-es busz Élessarok megállójánál áll meg.

Az utazás megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

 

Budapesti Közlekedési Központ

2023. szeptember 13., szerda 14:21

Lakossági tájékoztató a zöldterületi munkákról és magánterületi fakivágásról

2023. október 1-jétől változnak a közterületi zöldsávok rendben tartásának szabályai és engedélykötelessé válik a magánterületeken történő fakivágás

A Kőbányai Önkormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a kerületi ingatlanok és a kerület zöldterületei rendezettek legyenek. Ezen cél eléréséhez fontos jogszabályban meghatározott feladatai vannak a kerületben lévő ingatlanok tulajdonosainak, illetve birtokosainak.

2023. október 1-jétől módosulnak az ingatlanok előtti közterületek rendbentartására vonatkozó szabályok. Eszerint az ingatlan tulajdonosa, kezelője, illetve birtokosa az ingatlan előtti közterület esetében járda hiányában öt méter széles területsávot köteles gondozni, amelybe beletartozik a zöldsáv 20 centiméternél magasabb talajtakaró növényzetének kaszálása, a gyomnövényektől, gyomfáktól történő megtisztítása, az ott lévő fák törzssarjainak eltávolítása, valamint a fák 2,5 méter alatti részeinek metszése.

2023. szeptember 12., kedd 14:45

Romano Kher Ösztöndíjpályázat

A Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház Ösztöndíjpályázatot hirdetett a 2023-2024-es tanév I. félévére tehetséges roma diákok tanulmányainak támogatására.

A pályázat beadásának határideje: 2023.09.30. A pályázat elérhető a www.romanokher.hu oldalon.

2023. augusztus 31., csütörtök 13:27

TÁJÉKOZTATÁS FÖLDI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy Budapest X. kerület, Fátyolka utca 5-7. szám alatti ingatlan térségében földi úton történő, kémiai szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

A földi úton történő szúnyoggyérítés tervezett időpontja:
2023. szeptember 7. napja, csütörtök csillagászati napnyugtától 21:00 - 00:00

(Pótnap: 2023. szeptember 8. napja péntek, csillagászati napnyugtától 21:00 - 00:00)


Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott enyhe mennyiségben (0,6 liter/hektár) az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:
A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket.