NAV sajtóközlemény, folyamatosan frissülő aktualitások

2023. augusztus 16., szerda 11:25

A NAV a jogkövetők mellett áll: helyzetjelentés a balatoni és velencei-tavi ellenőrzésekről

A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai idén is ellenőrzik a Balaton és a Velencei-tó környékén a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshelyeket. Eddig a vizsgálatok csaknem negyede mutatott ki valamilyen szabálytalanságot. A kiszabott mulasztási bírság összege mintegy 10 millió forint. 

A revizorok augusztus első hetéig több mint 1 800 alkalommal vizsgálták többek között a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, és a jövedéki termékek árusítását. Eddig az összes ellenőrzés 24 százaléka zárult megállapítással valamilyen hiányosság miatt. 

Az ellenőrzések többségét kitevő nyugta- és számlaadás, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének vizsgálta négyszáznál is több mulasztást tárt fel. Ebből csaknem háromszáz esetben az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos problémát, vagy a nyugtaadás elmulasztását jegyzőkönyvezték, és 83 vállalkozó nem jelentette be alkalmazottait. 25 esetben a jövedéki szabályokat sértették meg a kereskedők. A hivatal eddig mintegy 10 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak, annak megkezdéséig azonban még önellenőrizhető a be nem vallott adó.

Az ellenőröket többször érte atrocitás, így próbálták őket munkájukban akadályozni. Előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez: a revizorok palackozott bort vásároltak egy borászatban, de az eladó később ezt letagadta, sőt agresszív fellépéssel, részegséggel vádolta az ellenőröket. A revizorok maguk hívták a rendőröket, és az alkoholszonda nullás értéket mutatott. Ezek után a helyszíni vizsgálat befejeződhetett, aminek a végeredménye a nyugtaadás elmulasztásának és az ellenőrzés akadályozásának megállapítása lett.

A NAV a jogkövetők támogatására is törekszik, amikor megakadályozza, hogy adóelkerüléssel, bevételeltitkolással és be nem vallott adó révén bárki tisztességtelen versenyelőnyre tegyen szert, ezért a több megyét is érintő akció folytatódik. Az ellenőrzések legalább őszig, az idegenforgalmi szezon végéig tartanak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága

2023. augusztus 14., hétfő 13:40

Nem vált be a festői katatrükk

Mindent bevetett egy katás festő és mázoló, hogy ne derüljön ki, hogy az adózási szabályokat megkerülve vállalta egy épület generálkivitelezési munkálatait.

Egy festő és mázoló egyéni vállalkozó bejelentette az adóhatóságnak tevékenysége szünetelését, és azt nyilatkozta, hogy bevétele 12 millió forint, azaz az alanyi adómentesség választására jogosító, és a katás adózókra irányadó értékhatár alatt maradt. Nyilatkozatát azonban rövid idő alatt megcáfolta a bankszámlája, mivel az odaérkező összegek lényegesen meghaladták az adómentesség értékhatárát.

A revizorok a vállalkozó tevékenységének feltérképezésére adatot gyűjtöttek és jogkövetési vizsgálatot végeztek, ami kellő alapot adott egy átfogó, valamennyi adókötelezettséget és adót vizsgáló ellenőrzéshez. Habár a szakember szüneteltette egyéni vállalkozását, mégis elvállalta egy épület generálkivitelezését és a számlájára érkező összeg éppen megfelelt a kivitelezés ellenértékének.

Az ellenőrzés előrehaladtával a NAV munkatársai fényt derítettek a kivitelező és a megrendelő megtévesztő manőverére is. Azt a látszatot próbálták kelteni az ellenőrzés alatt benyújtott dokumentumokkal, hogy a beruházást nem is az egyéni vállalkozó, hanem egy kényszertörlés alatt álló harmadik fél végezte el. A bemutatott szerződésen és számlákon viszont a vállalkozóhoz köthető számlaszám szerepelt a harmadik fél adatai között. A vállalkozó azzal védekezett, hogy a bevétel nem az ő vállalkozásáé, így az adófizetés sem őt terheli.

Mindeközben a munka megrendelője úgy gondolta, hogy a kényszertörlés alatt álló társaság számláján szereplő összeg áfatartalmát visszaigényli, ezzel igazolva a harmadik fél hitelességét az ügyletben. A kiutalásra nem került sor, mert a NAV munkatársai bizonyították, hogy a kérdéses harmadik vállalkozás nem végezhette el a munkákat, hiszen sem alkalmazottai, sem eszközei nem voltak hozzá. A megrendelő nem várta meg az ellenőrzés következő lépését, önként mondott le az áfa-visszaigényléséről, és javította bevallásait.

A vállalkozó végül kénytelen volt megfizetni az adóhiányt, a késedelmi pótlékot és a kiszabott bírságot is, ami csaknem 35 millió forintot tett ki.

                                                                                               Nemzeti Adó- és Vámhivatal 

Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága

2023. augusztus 11., péntek 10:59

Esély sem volt eltüntetni az adózatlan vagyont

Egy gyanús beruházás kapcsán kezdeményeztek adóellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik fiktív számlákra és több adónemet érintő adóelkerülésre is fény derítettek.

2023. augusztus 08., kedd 13:37

Erre figyeljen, ha kiadja a lakását!

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait.

2023. augusztus 07., hétfő 15:46

Kalapács alá került a kínai portéka

Az online pénztárgépek automatikusan küldték az eladási adatokat egy kínai árut kínáló áruházból, de a bevételekről bevallás ugyanonnan nem érkezett. A NAV munkatársai a helyszínen, inkognitóban jártak utána az ellentmondásnak.

2023. augusztus 03., csütörtök 14:54

Az ellenőrzés fejleszti a memóriát

Mégis jó üzletnek bizonyult a webáruházi édességbolt, de erre csak akkor jött rá a gazdálkodó, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is „ránézett a számokra”.

2023. augusztus 01., kedd 11:37

Kiderültek a gépjármű-kereskedő visszaélései

Több mint 50 autót lefoglalt és bankszámlákat zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy gépjármű-kereskedő cégnél, amely megpróbálta eltitkolni a járművek eladásából befolyt bevételét.

Mindössze 8 autó eladásának volt nyoma az Online Számla rendszerben, miközben valójában 56 járművet értékesített a kereskedő. Erre a gépjármű-nyilvántartási és az Online Számla rendszer adatai közötti különbség világított rá. Mint kiderült, a társaság nem küldött adatot a számla- és nyugtatömbjeiben kitöltött bizonylatokról, ugyanakkor a vevők a vásárlás adatait a NAV rendszerébe szabályosan megküldték. A hivatal munkatársai a cég áfabevallásait is megvizsgálták, amelyek ugyancsak nem feleltek meg a valóságnak. Egyrészt a bevallások egy része hiányzott, másik részét pedig nullás adattartalommal nyújtották be.

2023. július 27., csütörtök 12:20

Időben útját állta az áfacsalási manővernek a NAV

Merész vállalkozásra szánta el magát az a debreceni társaság, amelyik a megalakulása utáni első áfabevallásában egymilliárd forintot igényelt vissza. 

Az első ránézésre is kockázatosnak tűnő áfabevallás nyomán az online adatforrásokból érkezett információkat elemezték a NAV munkatársai. Mint kiderült, a visszaigénylés alapjául szolgáló, reklámügynöki szolgáltatásról szóló számlákat egy szintén frissen alakult társaság bocsátotta ki. Ezt a céget ugyanaz a személy ugyanazon a napon alapította, mint a visszaigénylő, debreceni társaságot.

A kapcsolt vállalkozásoknál elrendelt ellenőrzésekből kiderült, hogy az összesen több mint négymilliárd forint értékű szolgáltatás áfáját – amit az adózó visszaigényelt – a számlakibocsátó nem fizette be a költségvetésbe.

2023. július 25., kedd 13:22

Lelepleződött a gyanúsan olcsó webshop

Csodák nincsenek, tartja a mondás, mely egy külföldről üzemeltetett webáruház esetén is igaznak bizonyult. Ha egy interneten rendelt áru sokkal olcsóbb, mint a versenytársak kínálatában, azzal az árucikkel feltehetően valami nem stimmel. A NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrei utánajártak egy Szlovéniában üzemeltetett webshop feltűnően alacsony árak mögötti „üzletfilozófiájának”.

2023. július 21., péntek 13:28

A ludak nem szeretik a szójás darát

A fiktív számlázás kiderítésére sokféle módszert alkalmaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Azonban az, hogy valaki azzal bukjon le, hogy olyan takarmányról szól a költségszámlája, amit állatai nem esznek meg, mégiscsak különös.

Nem először fordul elő, hogy a NAV revizorai nemcsak adózási és pénzügyi tudásuknak köszönhetik eredményeiket, hanem speciális gazdasági tapasztalatuk is kell az igazság kiderítéséhez. Az alföldi gazdálkodók vizsgálatánál például a mezőgazdasági és állattartási ismeretek jelentenek előnyt a vizsgálatoknál. Ezt igazolja egy lúdtenyésztő esete. Feltűnt az ellenőröknek, hogy a gazda olyan költségszámlákat is beállított az elszámolásba, amelyek a jószág takarmányozásában nem játszhattak szerepet, illetve nem olyan mennyiségben és értékben, ahogyan azokat felhasználták. A ludak ugyanis szójás darával nem takarmányozhatók, és az alomszalmát sem „fogyasztják” abban a mennyiségben, ahogy az a könyvekben szerepelt. Végeredményben, az ellenőrzés nyomán 9 millió forint adóval több szerepelt a lúdtenyésztő önellenőrzéssel helyesbített bevallásában. Ugyanez játszódott le a gazdálkodó családtagjánál, akinél ugyancsak nem vezetett eredményre a fals takarmányszámla, ő az eredetinél több mint 4 millió forinttal magasabb adókötelezettséggel járó önellenőrzést nyújtott be a NAV-hoz.

                                                                                               Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága