Időskorúak Gondozóháza – Idősek Otthona

 

Intézmény neve

Kőbányai Szivárvány Nonprofit Kft.

Székhely

1108 Budapest, Sütőde utca 4.

Telefon/Fax

T./F.: 06 1 264 3621,       T.: 06 1 434 2150

Honlap

http://kobanyaiszivarvany.hu/

e-mail cím

szivarvanykht@gmail.com

Nyitva tartás

Folyamatos

Iroda: Hétfőtől – péntekig: 8:00 - 16:00

Vezető

Lajtai Ferencné

Vezető-helyettes

Sáradiné Kálmán Judit

Gazdasági vezető

Szatmári Gáborné

Kapcsolattartó

Lajtai Ferencné

 

 

 

A Társaságot a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete alapította szociális feladatok ellátására.

 A Társaság által nyújtott szociális szolgáltatások:

 Személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátási formák:

- Átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény – Időskorúak Gondozóháza,

- Átlagos ápolást, gondozást nyújtó elhelyezést biztosító intézmény – Idősek Otthona,

- Ápolást, gondozást nyújtó intézmény – Emelt szintű elhelyezést biztosító Idősek Otthona.

 Az intézmény az időskorúak differenciált igényeire alapozott, magas színvonalú elhelyezési körülményeket biztosít a szolgáltatást igénybe vevők számára.

 A Kőbányai Önkormányzat Idősek Otthona 138 férőhelyes, 40 férőhelyen átmeneti ellátást (Időskorúak Gondozóháza,) 35 férőhelyen átlagos ápolást, gondozást, 63 férőhelyen emelt szintű elhelyezést nyújtó tartós bentlakásos intézményi ellátást biztosít.

 Időskorúak Gondozóháza – átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény

Az Átmeneti elhelyezést nyújtó Időskorúak Gondozóházában elsősorban azokról az időskorúakról, valamint azokról a 18. életévüket betöltött beteg személyekről gondoskodunk, akik önmagukról betegségük miatt vagy más okból otthonukban időlegesen nem képesek gondoskodni. A szolgáltatást ideiglenes jelleggel legfeljebb egyévi időtartamra biztosítjuk, az intézmény orvosa szakvéleményének figyelembe vételével (egy évvel) az ellátás meghosszabbítható.

 Idősek Otthona – emeltszintű elhelyezést nyújtó intézmény

Az Emelt szintű elhelyezést és az Átlagos ápolást, gondozást nyújtó Idősek Otthonában elsősorban azoknak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek az ápolását-gondozását biztosítjuk, akik egészségi állapotuk miatt rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, betegségük és fogyatékosságuk miatt önmagukról gondoskodni nem tudnak, valamint a meghatározott gondozási szükséglettel rendelkeznek és ellátásuk más típusú ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható.

 Az Időskorúak Gondozóháza és az Idősek Otthona teljes körű, személyre szóló, egyéni szükségleteknek megfelelő szociális ellátást biztosít a szolgáltatást igénybe vevők részére.

  Az intézményben teljes körű ellátás keretében nyújtott szolgáltatások:

- lakhatás,

- takarítás,

- napi háromszori étkezés,

- szükség szerint ruházattal, ágyneművel, illetve textíliával való ellátás,

- egészségügyi ellátás keretében: prevenció, egészségmegőrzést szolgáló felvilágosítások, heti két alkalommal orvosi ellátás, szükség esetén szakorvosi, kórházi, sürgősségi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

- gyógyszerek biztosítása az intézmény orvosa által összeállított alaplista szerint,

- 24 órás (folyamatos) ápolói, gondozói felügyelet, szükség szerint személyre szóló ápolás, gondozás, ennek keretében különösen: a személyi higiéné biztosítása, gyógyszerezés, az étkezés és folyadékpótlás, a hely – és helyzetváltoztatás, valamint a kontinenciában való segítségnyújtás,

- mentálhigiénés ellátás (kulturális elfoglaltságok, szabadidős programok, foglalkoztatás, stb.)

- gyógytorna, gyógymasszőr szolgáltatás,

- sószoba használat,

- internet hozzáférés,

- imaterem, mely biztosítja a hitélet gyakorlásának lehetőségét.

Külön térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások:

- fodrász,
- pedikűr-manikűr.

Az elhelyezés körülményei:

Az Időskorúak Gondozóháza az épület tetőterében került elhelyezésre. A lakrészek kétágyasak, amelyhez bútorozott lakószoba, előtér, és zuhanyzós fürdőszoba tarozik.

 Az Idősek Otthona lakrészei az épületének földszintjén, valamint az első emeletén találhatók. A lakrészek egy és két férőhelyesek, melyekhez napfényes lakószoba, teakonyha, és fürdőszoba (zuhanyzó, WC) tartozik. A szobák bútorozottak, telefonnal, televízióval ellátottak.

 Minden lakrész és hozzátartozó fürdőszoba nővérhívó rendszerrel rendelkezik.

 A közösségi együttlétre foglalkoztatók, társalgók, könyvtár, imaterem, tornaterem, teakonyha, étkező, az egészségügyi ellátás biztosítására orvosi szoba, valamint betegszoba áll a lakók és a hozzátartozóik rendelkezésére.

A tágas belső terek, folyosók, a rendezett kert pihenésre, sétára, közösségi programokra alkalmasak. A figyelőrendszer (videokamerák) a szolgáltatást igénybe vevők biztonságát szolgálja. Az Idősek Otthona épülete akadálymentes.

A komfortérzet javítása céljából emeletenként akadálymentes fürdőszoba került kialakításra, ahol a három oldalról megközelíthető fürdőkád, kádlift és betegemelő biztosítja a lakók színvonalas ellátását. 

Az intézmény infrastrukturális ellátottsága ideális az időskorúak részére, szinte minden szolgáltatás pár perces sétával elérhető (pl.: Posta, OTP, élelmiszer üzletek, fodrászat, étterem, gyógyszertárak, optika, stb). Az Újhegyi lakótelep kedvező földrajzi adottsága, kitűnő levegője, békés, nyugodt életteret biztosít az Idősek Otthona lakói számára.

Az intézmény megközelíthetősége:

Kőbánya - Kispest végállomástól a 68-as és 85-ös autóbusszal, a Liget térről a 117-es autóbusszal, illetve az Örs vezér térről a 85-ös autóbusszal.

Az elhelyezéssel kapcsolatban bővebb információt nyújt: Sáradiné Kálmán Judit
Telefon: 06 1 434 2150/183