Búcsúzunk Varnus Xavertől (1931-2016)           

Fájdalommal tudatjuk, hogy Varnus Xaver 2016. július 3-án életének 85. életévében elhunyt.

Nyilvános ravatalozása és gyászünnepsége 2016. július 22-én, pénteken 15.00 órakor a kőbányai Szent László műemléktemplomban, ezt követően a végső búcsú a  Nemzeti Sírkertben lesz.


 

 

„S így indul végül

álmos és kanyargó vizekre,

honnan nincsen visszaút.”

 Villon-Faludy

 

Varnus Xavér 1931. február 14-én született, tősgyökeres kőbányai volt. A Szent László Gimnáziumban érettségizett humán szakon, majd zongoraművész diplomát szerzett.

Élete, érdeklődési köre három nagy kulturális területet ölelt fel, a muzsikát, a fotózást, és az írást. Mind a zenélés, mind a komponálás szerves része volt életének, rendszeres fellépője volt a kőbányai kiállítások megnyitóinak. 1998 óta tagja volt a Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesületének, a Kőbányai Fotóklubnak. Kiállításait a kőbányai művészet kedvelők a Kőbányai Szabó Ervin Könyvtár Artotékájában 2000-ben, a Pataky Galériában 2007-ben láthatták. Állandó résztvevője volt Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesülete és a Kőbányai Fotóklub kiállításainak. Számottevő fotógyűjteményéből, melyben Kőbánya múltját és jelenét örökítette meg, Időutazás címmel az Önkormányzat által is támogatott kiadvány készült.

Írt esszéket, novellákat, újságcikkeket. A Kőbányai Hírekben sok általa publikált írás jelent meg.

Varnus Xavér a Nyitra utcában élt és alkotott, a kerületet mindig magáénak vallotta. Kötődését Kőbányához minden alkalommal hangsúlyozta.

Szerette Kőbányát, igazi lokálpatriótaként aktív közösségi életet élt, méltón képviselte Kőbányát annak határain túl is.

A Képviselő-testület életművét 2008-ban „Kőbánya Kiváló Művésze” cím adományozásával ismerte el.

Varnus Xavér 2016. július 3-án elhunyt.

Életútja, a művészetek és az írás területén nyújtott aktív tevékenysége, Kőbánya Kulturális életében vállalt kiemelkedő szerepvállalása alapján Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a 259/2016. (VII. 16.) KÖKT határozatával Varnus Xavért az Önkormányzat saját halottjává nyilvánította.

2016.07.25 19:36