Idegen anyag került a közétkeztetésben felszolgált zöldbabfőzelékbe

Azonnali vizsgálatot indított a Kőbányai Önkormányzat, miután a kerülettel szerződésben álló közétkeztetést végző cég által ellátott egyik intézményéből jelzést kapott arról, hogy gyanús, idegen anyag került a ma délben, 2023. december 14-én felszolgált zöldbabfőzelékbe. Az ételmintát azonnal eljuttatták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumába, a vizsgálat eredménye péntekre várható.

Az idegen anyag az előzetes információk szerint a közétkeztetést végző cég konyháján felhasznált mirelit alapanyagból kerülhetett a felszolgált készételbe. A vélt szennyezés három iskolát - Kertvárosi Általános Iskola, Szent László Gimnázium, Kőbányai Komplex Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény -, valamint azokat a kőbányai óvodákat érintheti, amelyeket nem a Kőbányai Egyesített Bölcsődék által működtetett főzőkonyhákról szolgálnak ki.

A Kőbányai Önkormányzathoz sem rosszullétről, sem megbetegedésről nem érkezett bejelentés. Elővigyázatosságból azonban felhívjuk mindazok figyelmét, akik a zöldbabfőzelékből fogyasztottak, hogy fokozottan figyeljenek az esetlegesen előforduló, hirtelen megjelenő olyan egészségügyi panaszokra, amelyek ételfogyasztással lehetnek összefüggésben. A többi közt ilyen lehet a hasi fájdalom, émelygés, puffadás, hasmenés, gyengeség, láz, szájszárazság, pupillatágulás is.

Amennyiben ilyen tüneteket észlelnek a gyermeken, kérjük, forduljanak tanácsért a Kőbányai Önkormányzattal szerződésben álló Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet toxikológia osztályához, amelyet a 061 459 9100 / 1113, vagy a 061 333 5079 telefonszámokon érhetnek el.

A Kőbányai Önkormányzat a vizsgálat eredményéről azonnal tájékoztatást ad majd.