Elektromos rásegítésű teherszállítású kerékpárokkal bővült a Kőbányai Önkormányzat járműflottája

Bölcsődék, óvodák, idősek otthona, sport- és kulturális központ, illetve a Polgármesteri Hivatal használ mostantól elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárokat Kőbányán. 10 környezetkímélő járművel bővült Budapest X. kerületének járműflottája. Az e-cargo bicikliket a Kőbányai Önkormányzat állami támogatással, a HUMDA Zrt. pályázati programja keretében szerezte be. A járműflottát ünnepélyes keretek között D. Kovács Róbert Antal polgármester és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár adta át Kőbányán, a Szent László templom előtti téren.

Négy óvoda, az Egyesített Bölcsődék, a Kocsis Sándor Sportközpont, a BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ, a Szivárvány Idősek Otthona, a Kőrösi Kulturális Központ, valamint a Kőbányai Polgármesteri Hivatal használ mostantól a napi ügyintézésben elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárokat Kőbányán. A tíz kerékpárból álló e-cargo flottát a kerület állami támogatással, a HUMDA Zrt. pályázati programja keretében szerezte be.

 „A Kőbányai Önkormányzat mindig elkötelezett volt a kerékpáros fejlesztések mellett, az elmúlt időszakban számos beruházást hajtottunk végre ennek érdekében. Kerékpárutakat, kerékpáros szervizpontokat, kerékpártárolókat építettünk ki és a Kőbányai Bringás Egyesület együttműködésével olyan közösségi aktivitást építettünk a kerékpáros életmód köré, ami nemcsak a szemléletformálást segíti, de a biztonságos közlekedés szabályait is széles körben ismertté teszi.” – hangsúlyozta az e-cargo kerékpárok átadásán Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal.

A kerület vezetője kiemelte, az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzése a Kőbányai Önkormányzat klímastratégiájának része. D. Kovács Róbert Antal bízik benne, hogy az önkormányzati példa ösztönző lesz a helyi cégek, a kerületben élők számára is, hogy minél többen használják a napi közlekedésben a környezetkímélő járműveket. 

„Az Aktív Magyarország államtitkárságnak és a kormánynak is nagyon fontos célkitűzése, hogy a lakóhelyünk, városaink élhetőek legyenek. Az élhetőségnek számos feltétele van, ezek egyike, hogy a közlekedésünk környezetbarát legyen.” – mondta Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár a kerékpárok átadásán. Hangsúlyozta, hogy az e-cargo biciklik beszerzésének állami támogatása egy stratégiai program eleme, korábban is több állami pályázat célozta a környezetkímélő járművek használatát. A parlament pedig törvényben rendelkezett arról, hogy a munkaadók költségként számolhatják el a munkavállalóik által megvásárolt kerékpárok, illetve azok szervizelésének költségét.

A Kőbányai Önkormányzat a környezetvédelmet stratégiai fontosságú területnek tartja. Budapest egyik legzöldebb kerületeként a Zöld Kőbánya program keretében az elmúlt években számos beruházást hajtott végre ennek érdekében. A többi közt ennek részeként a Polgármesteri Hivatal ügyintézői számára elektromos kerékpárokat, elektromos rollereket szereztek be az elmúlt időszakban. A most beszerzett tíz elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárból ötöt a Kőrösi Kulturális Központ, további ötöt a Kőbányai Önkormányzat szerzett be, maximálisan kihasználva az állami pályázat lehetőségeit.