Elkészült az új Tengerszem Orvosi Rendelő

Egymilliárd forintos, kormányzati és önkormányzati együttműködéssel megvalósult beruházással folytatódtak az egészségügyi fejlesztések Kőbányán. Elkészült a mintegy 10 ezer felnőtt és gyermek ellátására alkalmas Szárnyas utcai Tengerszem Orvosi Rendelő. A korszerű, 21. századi körülményeket biztosító új ellátóhely két régi, leromlott állapotú Üllői úti rendelőt vált ki. Az egészségügyi fejlesztéshez kapcsolódóan az önkormányzat a rendelő környezetét is rendezte.

A Szárnyas utcai különleges, kör alakú épületben kapott helyet Kőbánya új orvosi rendelője. A Tengerszemben egykor presszó, étterem, majd iskola működött, az ingatlan most egészségügyi ellátóhelyként kapott végleges funkciót.


A Kőbányai Önkormányzat 2010-ben határozott arról, hogy egy több cikluson átnyúló, tervszerű folyamat részeként az összes kerületi háziorvosi rendelőt modernizálják. Megújult a Salgótarjáni úti, a Zsivaj utcai és a Pongrác úti orvosi rendelő, de alapjaitól újjáépült a Kerepesi úti intézmény is. Az önkormányzat az egészségügyi fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra és ehhez kapcsolódóan a helyi sportolási lehetőségek bővítésére, valamint a prevencióra. Utóbbi volt a középpontban a Tengerszem Orvosi Rendelő átadásán is, Kőbánya polgármestere a megelőzés, egészségmegőrzés fontosságát emelte ki.
 
„Az épület mögöttem kalandos sorsú. A kőbányaik szívesen emlékeznek arra, hogyan szórakoztak, táncoltak az egykori Tengerszem presszóban. A tánc és a jókedv természetesen mindig jó hatással van az egészségre, és a funkcióváltással ez kerül még inkább a középpontba. A gyógyítás mellett azonban az egészségmegőrző, prevenciós tevékenységek fontosságát is szeretnénk hangsúlyozni, ezért is szerveztünk az átadás napjára Családi Egészségnapot. A programmal kicsiket és nagyokat is az egészséges életmódra szeretnénk ösztönözni, de fontosnak tartjuk a szűrővizsgálatokon való részvételt is, amire itt is több lehetőséget is biztosítunk.”– mondta D. Kovács Róbert Antal polgármester.
 
A Tengerszem Orvosi Rendelő három blokkból áll. A földszinten kapott helyet 5 felnőtt és 5 gyermekháziorvosi rendelő, az emeleten pedig az egészséges gyerekeket ellátó részleg található a védőnőkkel, itt működik a terhesgondozás és tanácsadó szolgálat, de itt kaphatják meg például a soron következő oltásokat is a gyerekek. Az új intézmény mintegy 10 ezer felnőtt és gyermek ellátására alkalmas, általa a Gyárdűlőn és környékén élők 21. századi egészségügyi ellátáshoz juthatnak kellemes, kulturált környezetben.
 
A Kőbányai Önkormányzat tavaly decemberben kezdte meg a Tengerszem Rendelő felújítási munkálatait. A beruházás 1 milliárd forintba került, a feladatra 500 millió forintos támogatást nyert el a Kőbányai Önkormányzat az Egészséges Budapest Programból és saját forrásból ugyanennyit tett hozzá. A felújítás során az épület kívül és belül is teljesen megújult, a mellette lévő közel ezer négyzetméteres park, zöldterület és a szobor teljes felújításon esett át. Az épület árkádjára biztonsági háló került, amelyre növények vannak futtatva. A park új térkövekkel, pihenő padokkal, fákkal és vízjátékkal bővült. A beruházáshoz kapcsolódóan az önkormányzat a rendelővel egy épületben lévő társasház homlokzatát és az erkély korlátokat is megújította.
 
A Kőbányai Önkormányzat soron következő nagyobb egészségügyi beruházása az Újhegyi Orvosi Rendelő felújítása, amelynek előkészítése már folyamatban van. A munkálatok itt jövőre kezdődhetnek el, a rendelések ez idő alatt a Sibrik Miklós úton kialakított, egészségügyi ellátásra alkalmassá tett ideiglenes rendelőben is zavartalanul működhetnek majd.