Elfogták a gyújtogatót

Állatorvosoktól, illetve dögkutakból elszállított tetemeket is preaparált otthon az a férfi, aki egy, a lomtalanítás idején történt tűzeset kapcsán is a kőbányai rendőrök látókörébe került és akinek letartóztatását javasolták a kerületi ügyészségnek. 

A X. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást, miután május 28-án éjszaka az Állomás utca 20. és a Halom utca 13-15. szám elé kihelyezett lomtalanítási hulladékot ismeretlenek meggyújtották. A tűz hőhatása annyira erős volt, hogy a Halom utcai ház ablakai megrepedtek. Az elkövetőt a X. kerületi Rendőrkapitányság Készenléti Alosztályának munkatársai felismerték, S. Zsolt ugyanis egy másik ügy gyanúsítottjaként már a látókörükbe került és kamerafelvétel, illetve képek is egyértelművé tették, hogy a két cselekmény elkövetője megegyezik.

A nyomozás részeként házkutatást tartottak S. Zsolt Füzér utcai lakásában, ahol több preparált csontvázat, illetve a fagyasztóban madarak (egerészölyv, énekes rigó) és emlős állatok (vörös mókus, európai őz suta) tetemét találták meg. A hatályos jogszabályok szerint a vadon élő állatok teteme állami tulajdon, birtoklásuk engedélyhez kötött, S. Zsolt pedig ilyennel nem rendelkezett. Mint kiderült, a férfi mellékállásban állattetemek elszállításával foglalkozott, azokat elmondása szerint tudományos érdeklődésből vitte haza, otthon pedig azokat az Állatorvostudományi Egyetemen boncmesterként dolgozó élettársával közösen preparálták. 

S. Zsoltot Hatóságunk a tűzeset ügyében rongálás vétségével gyanúsították meg, a férfi ennek a bűncselekménynek az elkövetését elismerte, részletes vallomást tett és az okozott kárt is hajlandó megtéríteni elmondása szerint. 

Az állattetemekkel összefüggő  ügyben S. Zsoltot védett és nem védett egyedek eltulajdonításával gyanúsították meg. A férfi tagadta bűnösségét, nem tett vallomást és gyanúsítotti kihallgatásán csak részben nyilatkozott arról, hogy a védett szárnyas és emlős állatokat mikor és hol találta. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a lefagyasztott állatokat tanulmányozás céljából őrizte meg és az Egyetemet akarta fellendíteni a taneszközökkel, amelyek az állatok lettek volna. 

A fentiek alapján a X. Kerületi Rendőrkapitányság S. Zsolt letartóztatására tett javaslatot a kerületi ügyészségnek.