Elhunyt Dr. Debreczeny István

"felköltöztek a szavak
a mennybe
csönd van
csak az úr léptei
kongnak az űrben"

Kányádi Sándor

Dr. Debreczeny István 1938. április 4-én született Budapest X. kerületében, Kőbányán. Több mint 45 éve itt élt családjával az Ihász utcában. A Műszaki Egyetem elvégzését követően friss diplomásként a Soproni Sörgyárban kezdte pályafutását, ahol megszerezte  a sörfőzés, a söripar minden olyan tudását, amelyet később, 1976-tól – ekkor bízták meg a Kőbányai Sörgyár vezetésével – Kőbányán, a sörgyárban gyakorlatban tudott átültetni. Az üzem 15 éves vezetése alatt beindult a Kőbányai Sörgyár rekonstrukciója, az Országos Tervhivatallal szoros egyeztetésben újultak meg a régi, Dréher időszakból ittmaradt, amortizálódótt épületek. A technikai fejlesztésnek, a szigorú gazdálkodásnak, kedvező hitelfelvételeknek köszönhetően egy európai üzem alakult ki Kőbányán a Maglódi úton, ahol a folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően olyan új termékek készültek, mint az Arany Ászok, vagy a Dreher sör, amelyek azonnal a fogyasztó nagyközönség kedvenceivé váltak. Az új termékek számos hazai és külföldi nagydíjat kaptak, öregbítve a magyar élelmiszeripar és hazánk hírnevét a világban. Ez akkor, a keleti blokkban nagyon nagy teljesítmény volt. Az üzem rekonstrukciója alatt sem engedte, hogy a gyár leálljon, kollégáit bevonta a fejlesztési tervek készítésébe, közben nem hagyta figyelmen kívül az üzem dolgozóinak érdekeit sem. A folyamatos képzés, a szociális állapotok javítása egy erős kollektíva kialakulásához vezett.

Dr. Debreczeny István sokat tett helyi lokálpatriótaként a sörgyár történetének kutatásában, a nagyközönséggel való megismertetésében, a sörgyári múzeum kialakításával, az üzemlátogatások szervezésével az üzem lassan Kőbánya nevezetességévé vált. A gyár fennállásának 125. évfordulóján termékei a Monde Selection nemzetközi versenyen már 16 aranyéremmel, 7 ezüstéremmel és 3 bronzéremmel, számtalan OMÉK Nagydíjjal rendelkeztek.

Az irányítása alatt a Kőbányai Sörgyár hihetetlen termékfelfutást produkált és az üzem életében soha nem látott fejlődésnek indult. Munkája mellett oktatott, az MÉTE tagjaként is maradandót alkotott, részt vett a kerület társadalmi életében, a Ferencvárosi Tornaklub elnökségében segítette a kerület sportéletét. 2018-ban a Kőbányai Önkormányzat munkásságának elismeréseként Díszpolgári címet adományozott Dr. Debreczeny Istvánnak. Ez alkalomból így összegezte életútját.

„Szerencsés embernek tartom magam, mert választott szakmám hobbimmá is vált, így minden reggel jókedvűen mehettem be a munkahelyemre. Meggyőződésem, hogy ez a körülmény egyik meghatározó tényezője az ember eredményes munkájának, mellyel hasznára válhat szűkebb és tágabb környezete számára egyéni boldogulása mellett.”

Dr. Debreczeny István 2020. május 13-án eltávozott közülünk, a mindig tevékeny, mások boldogulását, Kőbánya hírnevét építő ember szíve megszűnt dobogni. A Kőbányai Önkormányzat és a Ferencvárosi Tornaklub saját halottjának tekinti. Családjával egyeztetve búcsúztatásáról később történik intézkedés.

Nyugodjék békében!

 

DR. DEBRECZENY ISTVÁN, KŐBÁNYA DÍSZPOLGÁRA BÚCSÚZTATÁSÁT

2020. MÁJUS 28-ÁN (CSÜTÖRTÖKÖN) 11 ÓRAKOR TARTJUK

A KŐBÁNYA GERGELY UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOMBAN

(Budapest X. kerület, Ihász utca 15.)

Temetése későbbi időpontban, családi körben történik.

                                                                 Emlékét kegyelettel őrizzük

Kőbányai Önkormányzat                           a gyászoló család