Tematikus játszóterekkel bővült a kőbányai Óhegy park

Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
A 15 hektáros szabadidőpark belsejében az árnyas játszótér erdei hangulatot idéz, a 0-7 éves korosztály kikapcsolódását színes grafikájú gumi állatfigurák és fészekhinta is szolgálják. A 7-14 évesek pedig a bányászati tematikájú játszótér kötélpályáján és mászó szikláin is kipróbálhatják ügyességüket. 

A főváros egyik legszebb ligete, amelyet családok, gyerekek, sportolók és kutyások is szívesen látogatnak, két év alatt újul meg. “Az Óhegy parkban megvalósuló fejlesztések gazdagítják és még szerethetőbbé teszik a kőbányaiak népszerű találkozási pontját, ezért az önkormányzat célja, hogy azt a családok minden tagjának sokféle élményt adó, egyedi hangulatú ligetévé varázsolja” – hangsúlyozta a felújított játszóterek kapcsán D. Kovács Róbert Antal polgármester.

Az Óhegy parkot érintő beruházás első ütemében két, a családok és gyerekek kikapcsolódását szolgáló korosztályos játszótér készült el. A felújított árnyas játszótéren a színes grafikájú eszközök erdei hangulatot idéznek, a kicsiket többek között rugós játékok, trambulin, terepcsúszda és mászóházikó várja, az árnyékolásról napvitorlák gondoskodnak. A nagyobbak szórakozását szolgálja a másik új, bányászati tematikájú játszótér, egyedi játszótoronnyal, csőcsúszdákkal, kőfejtésre utaló mászósziklákkal. Az egykori kőbányai függővasút gondolatát jeleníti meg a sematikus vasúti nyomvonal az alagutas gumidombokkal, valamint a hajtány kocsik mozgását imitáló különleges mérleghintákkal. Az egykori bányászati tevékenységre utal a régészkedős homokozó is.

A tervek szerint bővülnek majd és egy helyre összpontosulnak a sportolási lehetőségek is a parkban: kalandpark jellegű pálya, műfüves focipálya, gördeszka pálya, ping-pong asztalok és több kosárpalánk is lesz, de helyet kap egy teqball asztal és egy biciklis szerelőállomás is. A jövőre megvalósuló ütemben pedig elkészül a szőlő tematikájú játszótér a Dér utca felőli részen, ahol a mozgáskorlátozott gyermekek is együtt játszhatnak kicsikkel-nagyokkal. A park ezen területén kap helyet az idősebb korosztály aktív pihenését szolgáló rész, padokkal, asztalokkal, pergolával, petanque- és tollaslabda pályával, valamint kültéri fitness elemekkel. A beruházás része egy tanösvény kialakítása is, amely Kőbánya helytörténeti múltját, növény és állatvilágát mutatja majd be. A tervezésnél és megvalósításnál is kiemelt szempont a környezettudatosság, a meglévő zöldfelület megtartása és megújítása, valamint a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtése.

“A fejlesztések gazdagítják és még szerethetőbbé teszik a kőbányaiak népszerű találkozási pontját. Az önkormányzat célja, hogy az Óhegy parkot a családok minden tagjának sokféle élményt adó, egyedi hangulatú ligetévé varázsolja” – hangsúlyozta a felújított játszóterek kapcsán D. Kovács Róbert Antal polgármester. Az Óhegy park fejlesztése része az önkormányzat közterület-megújítási programjának, amelynek keretében a közelmúltban már megújult a Liget tér, a Sportliget és az Újhegyi sétány két üteme is.