Dreher Antal - posztumusz díszpolgár

Dreher Antal
a Dreher Sörgyárak alapítója
1810 - 1863


A Dreher Sörgyárak története egy kis falusi serfőzdével kezdődött: Franz Anton Dreher 1796-ban vásárolta meg a Klein- Schwechati Városi Serházat. Ezzel megteremtette a később nagy hírnévre szert tevő családi vállalkozás alapjait, s ez lett a kiindulópontja az utódai által létrehozott óriási konszernnek, amelynek a 19. században már Kőbánya lett a központja. A világhírűvé vált Dreher Sörgyárak históriája 165 éve tart.

Franz Anton Dreher fia, Dreher Antal Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a sörfőzés mesterségét. Dreher Antal kora innovátora volt. Utazásairól hazatérve 1840 körül vezette be az alsó erjesztésű sörtechnológiát, kifejlesztve egy új sörtípust, a Lagerbiert. Később ennek köszönhette a „sörkirály” kitüntető címet. Ekkoriban Kőbányán főzött sörével Schmidt Péter serfőző hatalmas sikert aratott, mivel az itteni mélyfúrásból származó kutak vizét használta, és a sört a kőbányai, egyenletes hőmérsékletet biztosító sziklapincékben érlelte. Ez az állandó, egyenletes hőmérséklet kiváló volt az ászokoláshoz, a tároláshoz, azaz a Dreher által kifejlesztett alsó erjesztésű lagerbier előállításához.

Erre, a fellendülő kőbányai sörgyártásra Dreher Antal is felfigyelt, 1856-60 között többször Pest-Budára látogatott. 1862-ben pedig sikerült megvásárolnia a Kőbányai Serház Társaság 1854-ben alapított serfőzdéjét. Dreher Antal halála után fia, ifjabb Dreher Antal vette át a Dreher Serfőzdék irányítását. A Dreher konszernt akkoriban (1870-ben) négy nagy gyáregység alkotta: Schwechat, Kőbánya, Trieszt, Michelob. Az ifjabb Dreher édesapja elképzelései szerint fejlesztette a technológiát és a kapacitást, így a kőbányai sörgyár hamarosan Magyarország legnagyobb sörgyárává vált. A négy gyárból álló konszern az 1890-es években már 1,2 millió hektoliternyi sört termelt. 

Ifj. Dreher Antal a kőbányai egység vezetését fiára, Dreher Jenőre bízta, akinek az irányítása alatt 1905- ben részvénytársasággá vált a gyár, majd 1907-ben függetlenedett az anyavállalattól, és önálló magyar vállalattá vált. Dreher Jenő sorra részesedést vásárolt a versenytársak tulajdonából − Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Rt., Barber és Klusemann Serfőzőház, stb. −, a nagyívű terjeszkedés eredményeképpen 1933-ban létrejött a Dreher- Haggenmachert Első Magyar Részvényserfőzde Rt., amely 70%-ban uralta a piacot.

A Dreher névvel fémjelzett gyár Nyugat-Európában, Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában is ismert lett, így kijelenthetjük, hogy a Dreher dinasztia világhírűvé tette a család magyarországi, kőbányai tulajdonát. Az 1948-as államosítást követően a nagymúltú Dreherből Kőbányai Sörgyár lett és a család további leszármazottai közül senki sem vitte tovább az apák mesterségét. A rendszerváltás után, 1993-ban a világ ötödik legnagyobb sörgyártó konszernje, a dél-afrikai SAB tulajdonába került a gyár, és 1997-től viseli ismét a Dreher nevet. 2017 óta pedig a Japán legnagyobb sörgyártójaként számon tartott Asahi leányvállalata. Napjainkban a Dreher Sörgyárak a hagyományokat megőrizve, tradicionális receptek alapján, de a modern technológiák segítségével készíti söreit. Mindvégig szem előtt tartva a legfontosabb dreheri örökséget, a minőség iránti elköteleződést. Dreher Antal céltudatossága, elkötelezettsége és elképzelései, illetve azok megvalósítása nélkül nem jöhetett volna létre egy világviszonylatban ismert és elismert sörgyártással foglalkozó vállalat, amely Kőbányának olyan hírnevet szerzett, mint a Dreher Sörgyárak.

Dreher Antal részére Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat − fenti életút, illetve a kőbányai sörgyártás fellendítése és világhírűvé tétele elismeréseként − 156/2019. (IV. 18.) határozatával Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet adományozott.