A rossz idő ellenére is népszerű volt az Isaszegi Kerékpáros Emléktúra

Április 6-án, szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt több mint háromszáz kerékpárost a várható eső sem tántorította el egy jó kis tekeréstől. A Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtti térről induló túra apropója, hogy együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről.

A KÖSZI előtt gyülekező bringásokat szombaton borongós, nem túl barátságos idő fogadta, de láthatóan az elszánt kerekeseket ilyesmi nem tarthatta vissza. Az önkormányzat Mozdulj Kőbánya rendezvénysorozata keretében meghirdetett hagyományos emléktúráján családok, iskolás gyerekek, lelkes amatőrök vágtak neki idén is a 60 km-es távnak. A 9 órás indulás előtt D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat, aki Radványi Gábor alpolgármesterrel, Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal és Varga István önkormányzati képviselővel együtt végig is tekerte a túrát.

Az útvonal változatos környezetben vezetett el a csata helyszínére: kis utcák, patak menti kerékpárút, országút, és még egy kicsi terepezés is belefért a napi programba. A túrázók ezúttal is Pécelen juthattak frissítőhöz: tea és zsíros kenyér várta őket. A frissítés után már csak 8 km-t kellett megtenni, hogy megérkezzenek Isaszegre, ahol a helyiek már javában készültek a délutáni emlékcsata lebonyolítására. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi Lászlótól, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet. 

A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep, 13 órakor a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaúton az időjárás megviccelte a résztvevőket: Isaszeg és Pécel között heves zápor áztatta el a bringásokat, és a hőmérséklet is jelentősen lecsökkent. Az ítéletidő ellenére, kevesen vették igénybe a fűtött záró autókat. Szerencsére Pécel után már a nap is kisütött. Az átázott, de közben megszáradt bringások délután 15 órára érkeztek vissza Kőbányára. A túra biztonságos haladásáról a BRFK X. kerületi Rendőrkapitánysága, a Motorvéd Polgárőr Egyesület, a Kőbányai Torna Club és a Kőkert Kft. gondoskodott.

A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, de nem ez lesz az utolsó kerékpáros aktivitása ez évben. A Kőbánya Bringa program keretében számos bringás programot szerveznek: május 6-án bringás reggeli várja a kőbányai bringásokat, április 28-án pedig az I Bike Budapest felvonulás indulásához tekerhetnek szervezetten a kerületi kerékpárosok a Szent László templomtól. Mindkét programról hamarosan részletesebb információ olvasható a www.kobanyabringa.hu oldalon, ahová az isaszegi emléktúráról készült fotók is felkerülnek.


A cikkhez kapcsolódó kisfilm: