Operapiknik csarnokavatóval

Egyedülálló produkcióval köszöntötte az Operaház új próbacsarnokát, Kőbányán. A Carmina Burana bemutatóján egyszerre egy színpadon lépett fel az Operaház 300 művésze az Eiffel-csarnok ,,színpadán”. 2017-ben itt nyitja meg majd kapuit a Magyar Állami Operaház új „próbaterme”, ahol minden érdeklődő betekintést kaphat az intézmény műhelytitkaiba.  

,,Az 1880-as évek közepén épített csarnok nemcsak a MÁV, hanem egész Magyarország egyik legnagyobb, legfontosabb vasúti műhelye, járműjavítója volt, 2017-ben pedig az ország legjelentősebb komolyzenei pontja lesz” – mondta el Kovács Róbert Kőbánya polgármestere.   A kormány erre a célra 14,5 milliárd forint támogatást folyósít.

Az Eiffel-csarnok 220 méter hosszú, 110 méter széles, Magyarország legnagyobb, állami kézben lévő ipari műemléképülete. Az itt kiépülő Eiffel Műhelyház ad majd otthont az összes műhelynek, raktárnak, itt helyezik el a kellékeket, a jelmezeket, a díszleteket, a világítóeszközöket, de egyben próbacentrum és a pihenést, feltöltődést szolgáló rekreációs övezet is lesz. Az előcsarnokból egy 400 fő befogadására alkalmas színházterem nyílik majd. A Műhelyházban operastúdió is lesz, és oktatóhelyszínül is szolgál.

A polgármester külön köszönetet mondott Ókovács Szilveszternek, az Operaház igazgatójának, az ötlet megálmodójának, és Mozsár Ágnesnek, a kerület főépítészének, aki az álmok megvalósulásához járult hozzá. ,,Kőbányának kitüntetett szerepe volt már eddig is a komolyzenében, van két operaénekes díszpolgárunk, Rost Andrea és Ütő Endre személyében. Szeretettel várjuk Önöket és kívánom, hogy otthonuknak érezzék Kőbányát”- üzent minden művésznek, operaházi dolgozónak a polgármester.  

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: a most induló évadban 33 premier, ebből 12 hazai bemutató várja a közönséget. Összesen 2500 attrakcióval készülnek: 500 nagytermi előadást tartanak, ebből 45 repertoárprodukció, 100 pedig hangverseny, de kamara-előadások, gálák, rendezvények és fesztivál-előadások is követik egymást, valamint 200 gyermekprogram, 600 épülettúra és több mint 1100 nagyköveti prezentáció alkotja az évad programját. A szezon első premierjét, a West Side Story bemutatóját most pénteken este tartják az Erkel Színházban.