Ablak Párkányra

Kőbánya új testvérvárossal gazdagodott: mostantól a szlovákiai Párkány is a kerületünk számára fontosabbak közé tartozik. A kultúra, a sport és az oktatás területét is érintő együttműködési megállapodást a két város polgármestere írta alá. 

„Ez az együttműködés különleges helyet foglal el a testvérvárosaink sorában is, hiszen egy kőbányai civil szervezet vette fel a kapcsolatot tíz éve egy párkányi civil szervezettel és ebből a kezdeményezésből lett egy sok területre kiterjedő, baráti kapcsolat.” Így értékelte Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere az aláírásokkal hitelesített megállapodást. Oravecz János, Párkány polgármestere azt mondta, hogy régi álma egy olyan térképet szerkeszteni, amelyiken fel lenne tüntetve, melyik városnak milyen testvérvárosai vannak. Ha egy ilyen lenne, kiderülne, hogy egész Európa egy nagy testvérvárosi szövetség és egy ilyen szövetségben könnyebben mennek a dolgok.

A Párkány és Kőbánya együttműködését megelőző civil kapcsolat elindítója, a Havasi Gyopár Alapítvány vezetője, Mihalicska Terézia és a párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub elnöke, Klemász Magdaléna is méltatta a megállapodást.

A mostani találkozót megelőzően a két város vezetői nemrég Balatonlellén is találkoztak, ahova a kőbányai testvérvárosokból közös táborozásra hívták a gyerekeket.