Sajtóközlemény

Sajtóközlemény a  2014. szeptember 4-én megkísérelt Noszlopy utcai végrehajtással kapcsolatban

A Kőbányai Önkormányzat évek óta korrekt viszonyra törekszik A Város Mindenkié (AVM) mozgalommal és annak aktivistáival. Számos tárgyalás és együttműködés után is tudomásul kell venni, hogy helyzetünkből adódóan bizonyos kérdésekben nem tudunk egyetérteni, más kérdésekben, ha hasonlóan gondoljuk is, törvények, rendeletek kötik meg a kezünket, melyek végrehajtása kötelességünk. Ezért a tárgyalások és egyeztetések, valamint jogorvoslati lehetőségek után néha nem tud megegyezés születni. Ekkor is elvárható azonban, hogy a közvélemény pontos és hiteles képet kapjon az előzményekről. A 2014. szeptember 4-én megkísérelt Noszlopy utcai végrehajtással kapcsolatban a következőket kívánjuk leszögezni.

A végrehajtás által érintett lakásban valójában két család él, két lánytestvér, négy, illetve három gyerekkel. A Noszlopy utcai bérleményt az akkor még három gyermekes M.M. kapta 2007-ben. Ekkor a lakás az épület általános állapotához képest a négy fő részére szerény, de megfelelő lakhatást biztosított. Előző lakhelyén, a Cserkesz utcában élettársa (gyermekei édesapja) volt a bérlő. A  lakás teljesen lakhatatlan állapotban került vissza az Önkormányzathoz. A testvére a három gyerekével később költözött be a Noszlopy utcai lakásba, így már valóban elviselhetetlenül szűk lett a tér, és elindult a törvényszerű pusztulása is (zsúfoltság miatti páranövekedés, alulfűtöttség, fokozódó penészedés). A bérlő folyamatosan fizetési elmaradásban volt, de az Önkormányzat adósságkezelése és a Hálózat Alapítvány többször segített neki, és a Népjóléti Bizottság mindig meghosszabbította a bérleti szerződését, legutóbb 2013 január hónapban fél évre. Néhány nappal később az ELMŰ a kártyás villanyóra vizsgálatakor szabálytalan áramvételezést állapított meg, és 240 000 Ft kötbér megfizetésére kötelezték.  A Vagyonkezelő ennek ellenére 2013 első félévében (a tervezett bontásra tekintettel) két cserelakást ajánlott fel számára, melyet felújítva kaphatott volna meg. Mindkettőt visszautasította.

2013. június 30-án a bérleti szerződésük lejárt, majd egy megismételt bérleményellenőrzés újból szabálytalan áramvételezést állapított meg. A Bizottság nem kötött velük új bérleti szerződést, és így váltak jogcím nélküli lakóvá.

A végrehajtás jogcím nélküli lakáshasználat és meg nem fizetett tartozások miatt, a bíróság által meghozott jogerős kilakoltatási végzés birtokában indult. Már jó egy éve jogcím nélkül tartózkodnak az önkormányzati ingatlanban, ügyükben más, új döntés nem várható. Ez alatt az idő alatt mód lett volna anyaotthoni vagy más elhelyezést keresni, ehhez segítséget is adott volna a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ, ha igénylik.

Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan ügyfelek, akik bár minden támogatást, segélyt, adósságkezelést, Hálózat Alapítvány általi támogatást kimerítettek, mégsem tudnak a lehetőségekkel élni. Nekünk kötelességünk másoknak is esélyt adni. Jelenleg közel 50 üres, felújításra váró, jelenleg nem bérbe adható lakásunkra 500 kőbányai rászoruló vár. Kőbányának nincs anyagi lehetősége  sem jogosultsága arra, hogy bárkinek közpénzből élet-hosszig ingyen lakhatást biztosítson.

A Kőbányai Önkormányzat továbbra is együtt kíván működni A Város Mindenkié csoporttal, így közösen újítottunk fel lakásokat hajléktalan családok részére. Ugyanakkor az általuk képviselt ügyek hitelességének is árt a tények egyoldalú beállítása, és a szervezett sajtókampány, amelyben összemossák az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családokat azokkal, akiket például áramlopás miatt lakoltatnak ki.

 

A Kőbányai Önkormányzat képviseletében

Weeber Tibor alpolgármester