A Kőbányai Önkormányzat szobrott állított Lechner Ödönnek

Lechner Ödön halálának századik évfordulóján avattott szobrot a Kőbányai Önkormányzat június 10-én. Kőbánya képviselő-testülete 2012-ben döntött arról, hogy a kerület „főterén”, a Szent László téren szobrot állít annak az építésznek, aki a kerület büszkeségét és jelképét, a Szent László templomot tervezte. A kompozíció is ezt ábrázolja: az építész zseni a tervezőasztalánál áll, mellette a templom makettje. A szecessziós magyar nemzeti stílus megteremtőjének egyik legkiemelkedőbb munkájaként számon tartott templom mellett Kőbánya neki köszönheti a Szent László Gimnáziumot is, amelyet tanítványa, Vágó József fejezett be mestere halála miatt, és amely az ország legszebb műemlék iskoláinak egyike. 

Az Önkormányzat nem csupán a mára már szimbólummá vált épületek miatt tartotta fontosnak hogy megemlékezzen az építész zseniről, hanem mert Lechner Ödön más szálon is kötődött a mai X. kerülethez. A család ugyanis téglagyárat működtetett Kőbányán. Téglaégetői az Akna utcától az Alkér utcáig emelkedtek ahol az építész gyermekkorában sok időt töltött és megtanult bánni az agyaggal, megismerte a kerámiatechnikákat. Ebben a családi gyárban készültek a mázas majolika és terrakotta kerámiák, mely iránti, ifjúkori érdeklődése a későbbi munkásságára is nagy hatást gyakorolt.

 A Szent László téren felállított, bronzból készült, több mint két méter magas műalkotást egy kőbányai szobrászművész, a Munkácsy-díjas Zsemlye Ildikó tervezte. A szobor a kőbányai Szabó Öntészeti Kft. műhelyében készült, az emlékmű környezetét pedig egy Ybl-díjas tájépítész, Andor Anikó tervei alapján alakították ki, a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert támogatást pedig a kőbányai polgárok adóforintjaiból egészítette ki az önkormányzat.

„A szobor Kőbánya összefogásának jelképe, hiszen a tervezéstől a kivitelezésig a szobor készítésének minden fázisa a kerületünkben valósult meg” – fogalmazott az avató ünnepségen Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere. Mint mondta, múltunk nagyszerű emberei, legyenek akár királyok, művészek, tudósok vagy építészek, mindig is példaképként szolgálnak számunkra és a jövő generáció számára is. Kőbánya ezzel a gesztussal köszöni meg az építész mesternek, a mára már a kerület jelképeivé vált épületeket - hangsúlyozta Kovács Róbert.

A rekkenő hőség ellenére hatalmas volt az érdeklődés. Az avatáson részt vett a Lechner-család 15 tagja, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Réthelyi Miklós, a magyar UNESCO-bizottság elnöke és Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író. 

2014.06.10. Lechner szobor avatás

2014.06.10. Lechner szobor avatás

2014.06.10. Lechner szobor avatás

2014.06.10. Lechner szobor avatás

2014.06.10. Lechner szobor avatás


2014.06.10. Lechner szobor avatás


2014.06.10. Lechner szobor avatás

2014.06.10. Lechner szobor avatás