Nagyobb szabadság a civileknek

A civil szervezetek működését szabályozó törvény alig két éves, ám módosítására van szükség, mert a március 15-től hatályos új Polgári Törvénykönyvhöz kell igazítani egyes elemeit. A Kőbányai Önkormányzat támogatásával és a Havasi Gyopár Alapítvány rendezésében információs fórumot tartottak a kerületben működő egyesületek és alapítványok képviselőinek.  

A civil információs fórumon nagyon sok kérdést érintettek a civil információs fórum résztvevői, az új PTK miatt bekövetkező változások csak egy szeletét tették ki a figyelemfelkeltő konzultációnak. Radványi Gábor alpolgármester és Mihalicska Terézia alapítványi elnök rövid köszöntője után Barabás Emese próbálta eligazítani a Kőrösibe sereglett civil képviselőket a jogi és közgazdasági útvesztőkben.   

A nem jogi végzettségű embereknek is jó kapaszkodókat adó előadás során szóba került többek között az alapítványok és egyesületek létét meghatározó finanszírozás kérdése is, így például a Norvég Civil Támogatási Alap, amelynek pályázati határideje néhány napon belül lejár, ezért az érintetteknek a pályázat beadásával érdemes sietni. Az Európa Háztól érkezett Barabás Emese felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapnak 10 százaléka úgynevezett miniszteri alapba került és onnan még pályázhatnak támogatásra azok is, akik az alap keretéből nem nyertek támogatást. Megtudtuk, hogy a miniszteri alapnak nincs formanyomtatványa, egy az emberi erőforrásokat irányító tárca vezetőjéhez címzett részletes levélben kell kifejteni az adott szervezet programját, amihez támogatást szeretnének nyerni. Ám ide kapcsolódó fontos információ lehet, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapnál minden évben regisztrálni is kell a szervezeteknek, hogy az alaptól támogatást kérhessenek.   
Barabás Emese arra is kitért, hogy a PTK-tól függetlenül május 31-ig újra kell kérni a közhasznú besorolást azoknak a civil szervezeteknek, amelyek már korábban is rendelkeztek ilyen besorolással. A Fővárosi Törvényszékhez beadandó kérelemmel azért is érdemes tartani a határidőt, mert aki késik, az legközelebb két év múlva kaphatja meg ezt a besorolást.

A március közepén bevezetendő PTK a civil szervezetek életét könnyebbé teszi, hiszen például az alapítványok esetében már egy személyes kuratóriumot is megenged, ám kiköti, hogy az alapító okiratban, illetve a működési alapszabályukban részletesen szabályozzák saját belső életüket – akár a személyre lebontott jogokkal, kötelezettségekkel együtt.

Az önkormányzat és a Havasi Gyopár civil információs napján a kerületi civil szervezetek képviselőin kívül jelen volt Weeber Tibor alpolgármester, dr. Gyetvai Tibor rendőrkapitány, Tóth Béla közbiztonsági tanácsadó, Tóth Balázs és Somlyódy Csaba képviselő is.