Jó érzés volt ott lenni…

A jó emberek és a szép gondolatok gyülekezőhelye volt ismét a Havasi Gyopár által szervezett kőbányai Civil Karácsony. A nagy ünnep előtt mindenki fényesíti a szavait, szép ruhába öltözteti a gondolatait. Az idei civil nap felszólalóinak ez nagyon jól sikerült…

Mihalicska Terézia és munkatársai ismét emlékezetes napot varázsoltak a főleg szépkorúakból álló vendégsereg számára. Ezt megköszönte neki dr. György István is. Noha a főpolgármester-helyettes, országgyűlési képviselő most nem tudott eljönni, köszöntő szavait, gondolatait Kovács Róbert polgármester tolmácsolta az ünneplőknek…  Azokat a gondolatokat, amelyek mindenkit emlékeztettek a kisgyermekek őszinte karácsonyvárására. Arra, hogy a hit, a remény és a szeretet ünnepén mennyivel nagyobb súlyúak azok az érzések, amelyekkel családtagjaink, barátaink fontosságát, értékét érezzük. Dr. György István szavaival élve: a karácsony az a gyönyörű ünnep, amikor az önzés csatát veszít, az önzetlenség győzedelmeskedik, mert ilyenkor mindenki a szeretet, az ajándék adás képességét gyakorolja. Kovács Róbert polgármester az ünnepi gondolatok végén egy dalt idézett: „…Istenem, had legyen egész évben ilyen a világ!”  

A KÖSZI-ben rendezett Civil Karácsony következő gondolatait Révész Máriusz mondta, aki Böjte atyát idézte: mindenkiből ki lehet szeretni a jót…  Ahogy az országgyűlési képviselő fogalmazott: senkit nem lehet jóvá üvölteni, vagy jóvá verni. Ha tehát a gyermekeinknek rossz, indulatos mondatokat mondunk rendszeresen, akkor indulatos, negatív érzésekkel teli felnőttek válnak belőlük. Ha viszont szeretettel és türelemmel viseltetünk irántuk, akkor a saját életüket és másokét is boldoggá tevő emberek lesznek.

Attila atya, a Szent László plébánia vezetője a közeli „Gizellából”, a stroke betegek rehabilitációját végző kórházból érkezett az ünnepre és azt mondta, hogy van három szó, amely sokszor és sokaknak adott erőt kibírni, túlélni, vagy újrakezdeni: „velünk az Isten”, vagy „velem az Isten”. Ennek az üzenetnek a lényegét még azok is érzik, akik nem hisznek benne, csak tudják. Hogy miből? A másik ember jókívánságából, ajándékából, jóakaratú cselekedetéből.

A Havasi Gyopár karácsonyi és gondolat-ünnepén elhangzott, erőt adó mondatokat nem tudjuk mind idézni, de az ott lévők szemében megcsillanó könnyek, vagy éppen mosolyok voltak a bizonyítékok arra, hogy érdemes volt ezt az egy-két órát egymás társaságában tölteni.

Az ünnepi repertoárban a 90 éven felüliek köszöntése is benne volt és a teremben legtöbb évet megélt Rózsika néni mondatait is érdemes mindenkinek megfogadni. Azt mondta: így idős fejjel jó szívvel gondol vissza a szülői házra, ahol megtanították vele, mi az értelme a hitnek, a reménynek és a szeretetnek.

Az e három érzés jegyében zajló közös ünnepen fellépett többek között a Törekvés Cseperedők táncegyüttese, a Budapesti Táncművészeti Iskola tánccsoportja és a Tutta Forza.