Zsíros Tibor (Posztomusz Kőbánya Díszpolgára)

1930. június 8-án Budapesten született. Magyar kosaras legenda, szakedző, mesteredző volt. Általános iskolai tanulmányait követően a Szent László Gimnáziumban érettségizett. r ez idő alatt kiderült a kosaras sporthoz való kötödése és elkötelezettsége, hisz három középiskolás bajnoki címhez segítette iskoláját.

A sport végigkísérte életét. A Ganz MÁVAG kosarasaként 195 alkalommal volt válogatott játékos. Részt vett három olimpián, négy Európa-bajnokságon, kétszeres magyar bajnok.  Tagja volt annak a válogatottnak, mely az 1953-as Európa Bajnokságon ezüst, és az 1955-ös, budapesti EB-n aranyérmet nyert. Megszerezte 1954-ben a főiskolai világbajnok címet. Aktív játékos pályafutása után a Ganz MÁVAG edzője, válogatott szövetségi kapitány, játékvezető, majd ellenőr lett.

27 éven keresztül aktívan dolgozott a diáksport mozgalomban, így kerületünkben is számos diákolimpiai mérkőzést vezetett. Kiváló pedagógiai érzékkel, hallatlan nagy gyermekszeretettel vezette a mérkőzéseket, irányította a csapatokat. Döntéseit mind a diáksportban, mind más  mérkőzéseken a fair play szelleme hatotta át. Kőbányán több éven keresztül oktatója volt a napközis sporttábornak. Nyitottsága, őszinte szeretete a gyermekek iránt segítették munkáját, és a rábízott gyermekek, fiatalok nem csak a sportágat ismerhették meg általa, de példaértékű emberi magatartása, korrekt, konfliktus-megoldó viselkedése követendő példát mutatott számukra.

Zsíros Tibor jelentős szerepet töltött be a kerület sportéletében. Korát meghazudtolva vett részt az itt szervezett sporteseményeken. Aktív résztvevője volt igen sok streetball fesztiválnak, ahol történeteivel, barátságos hangvételű beszélgetéseivel szóban is sportolásra ösztönözte a fiatalokat. Legendás sportember, aki keze alatt igen sok játékos, játékvezető pallérozódott. 2009-ben Kőbánya Sportjáért elismerő címben részesült.

Különleges szálak fűzték a Kőbányai Darazsakhoz. Számtalan eseményükön részt vett, végigkísérte sikereiket, nehézségeiket, és mindig segítő kezet nyújtott nekik.

Tevékenyen részt vett a magyar Kosárlabdázók és a Budapesti Kosárlabdázók szövetségének munkájában. Munkásságát könyvei is bizonyítják, melyekben  a hazai kosárlabda történetét dolgozta fel. Negyedik könyvének bemutatóján lett rosszul, és 2013. február 13-án elhunyt.

A nagyszerű sportember, mindenki Zsizsi bácsija, a legendás kosaras tevékenységének, az általa mutatott követendő példának, a Kőbányát mindig büszkén vállaló és felvállaló sportember részére a Képviselő-testület Posztumusz Kőbánya Díszpolgára címet adományozott.