Vinkovci története

Vinkovci a mai Horvátországban Vukovár-Szerém megyében található, a Bosut folyó két partján a szlavóniai síkságon fekszik.

Területe már a történelem előtti időkben lakott volt. Az újkőkorban a sopoti és starcevaci kultúra, később a bádeni és vucedoli kultúra, a bronzkorban a vinkovci és vatini kultúra népe lakta. A vaskorból a kelták hagyták itt nyomaikat. A római korban Cibalia nevű város állt itt, melynek falain belül fekszik a mai napig is a belváros. A római város fejlett út és csatornahálózattal rendelkezett. Két római császár is született itt, Valens és Valentinianus. A III. században a város püspökség székhekye lett, itt élt Szent Eusebius és Szent Polion. A középkori város neve temploma védőszentje alapján Sveti Ilija (Szent Illés) volt. Ez a templom a Meraja városrészen épült. AXIV. Században mellé épült a gótikus templom, mellette piactér volt, amiről a török források is megemlékeznek. A középkor végén a horvát lakosság a Vinkovci névvel cserélte ezt fel. A török uralom után a város Habsburg Birodalom határőrkerületének katonai központja lett. A város ekkor fejlődésnek indult, ebben az időben létesültek mai barokk emeletes épületei és a Nepomuki Jánosnak szentelt plébániatemplom is, mely ma Szent Eusebius keresztény vértanú tiszteletére lett szentelve. Az első iskola 1762-ben nyílt. Fejlett építő- és textilipara van.

 

Látnivalók: városi múzeum és városi galéria.

 

A város híres szülöttei: Josip Sokcevic horvát bán; Josip Runjanin zeneszerző, a horvát himnusz szerzője; M.A. Relkovic, Ivan és Josip Kozarac, Vladimir Kovacic, Joza Ivakic írók.