Cserháti Zsuzsa

Énekes, az ún. második magyar popgeneráció kiemelkedő képviselője volt. Budapesten született és sok szállal kötődött Kőbányához. Anyai nagyapja a Kőbányai Sörgyár igazgatója volt, édesanyja a X. kerületi Ingatlankezelő Vállaltnál dolgozott. Gyermek- és ifjúkorát Kőbányán élte le, a Harmat utcában lakott, itt járt általános iskolába.

Énekesi pályafutását 1965-ben kezdte, és az 1972-es táncdalfesztiválon aratott átütő sikert. Ezt követően még néhány könnyűzenei műsor nagydíját vitte el, de igazi nagy fellépésekhez, sikerekhez nem jutott. Eleinte külföldön, majd a hazai vendéglátóiparban vállalt éjszakai fellépéseket, hogy maga és gyermeke megélhetését biztosítsa.

 

A nehéz, embert próbáló évek alatt egészsége megromlott, visszavonult. Újabb sikereit 24 év után az 1996-os esztendő hozta meg a Hamu és gyémánt címmel megjelent lemezével. A könnyűzenei műfaj általa képviselt egyéni és sajátos nagyszerűségét 1997-ben Arany Zsiráf és eMeRTon- díjjal ismerték el. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át.