Elkötelezett a repülőgépek által okozott zaj ellen a Kőbányai Önkormányzat

A Kőbányai Önkormányzat minden lehetséges módon és eszközzel fellép a kőbányaiakat érintő repülőgépek által okozott zaj és más környezeti terhelés ellen. Az elmúlt időszakban megtett intézkedései között külső szakértővel zajmérést is végeztetett.

A kihelyezett zajmérő műszer a Hang utca egyik társasházának 10. emeleti erkélyén rögzítette egy hétig a repülési közlekedés okozta zajeseményeket.

A mérési ponttól északkeleti irányban kb. 850-900 méter távolságban, a Mádi utcával közel párhuzamosan halad az a sáv, amely útvonalon a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér          1-es kifutópályát igénybevevő repülőgépek közlekednek. Az innen felszálló repülőgépek bal-kanyar esetén a házhoz 850-900 méternél közelebb repülnek.

A zajmérések több mint 900 repülési művelet zajhatását rögzítették. A megbízott szakértők a mérési pontokon a mérési időn belül észlelt minden repülési művelet zajeseményszintjét rögzítették, amely egyedi értéke egyes esetekben meghaladta a 80 dB értéket is, a legnagyobb zajeseményszint 88,6 dB volt.

A mérés során rögzített zajeseményszintek alapján megállapítható, hogy az indulások átlagos értéke 83,4 dB volt, az érkezések esetén pedig 78,1 dB. Az adatok szerint domináns a nappali időszakban végzett repülési műveletek száma, azonban 18 esetben fordult elő repülési áthaladás mélyalvási időszakban, a vizsgált időszakban.

Bár a jogszabályban meghatározott egyenérték számítások alapján a mérési eredmények határérték (nappal 65 dB, éjjel 55 dB) alatt maradtak, mégis a mérési eredményekkel számos hasznos információt nyertünk, amely megalapozhatja a további lépéseket.