Finisbe ért a kőbányai korzó felújítása

A kisebbeket kötélmászó gömb, az idősebbeket pihenőliget marasztalja majd a kőbányai korzó déli szakaszán. A kánikulában pedig páraoszloperdő hoz frissülést. A Kőbányai Önkormányzat legnagyobb városfejlesztési programja teljes hosszában megújítja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját. “A megszépülő Újhegyi sétányra minden kőbányai büszke lehet.” – mondta a beruházás záró ütemének ünnepélyes alapkőletételén D. Kovács Róbert Antal polgármester. A korszerűsítés összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot.A kőbányai korzó revitalizációját a víz nyugalma és közösségformáló ereje járja át. Az Újhegyi sétány szívét, amely elsőként újult meg, lépcsős zuhatag és szökőkút teszi hangulatossá. A folytatásban “színes felhőgyárakat” emeltek a Harmat és a Mádi utca közötti részen. Az oszlopok páragömböket lövellnek ki, amelyeket világítás varázsol láthatóvá. A páraoszlopokat a záró ütemből sem hagyták ki a tervezők, akik a Széchenyi István Általános Iskola elé párafúvókákkal díszített vízjátékot álmodtak. Közben figyeltek arra, hogy az akadálymentessé tett sétány itt is maradásra bírja a helyieket. Az üzletház udvarában közösség teret, az óvoda és az iskola környékén pedig mászógömböt, parkosított pihenőligetet alakítottak ki. 

 

“Néhány hónap választ már csak el minket attól, hogy befejezzük ennek az önkormányzati ciklusnak az egyik legfontosabb és legnagyobb beruházását.” – mondta a III. ütem ünnepélyes alapkőletételén Kőbánya polgármestere. “Az Újhegyi sétány Budapest egyik legnagyobb lakótelepének közösségét szolgálja ki, és fogja össze. Ez a kerület modern főutcája, amelyre 40 év után ráfért a felújítás. A korzó a 21. századhoz méltó külsőt kap, amire minden kőbányai büszke lehet.”– hangsúlyozta D. Kovács Róbert Antal.  

Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermes szülők eddig nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció tervezése során a tájépítészek akadálymentessé tették a korzót. A támfalat elbontatták a sétány és a középületek között, amivel kinyitották a közösségi teret.

  „…a közösségi terek megújítása csakis akkor lehet sikeres, ha valós igényekre épül. A megújult terek fenntarthatósága pedig úgy biztosítható, ha használói magukénak érzik, és sajátjukként óvják értékeit. A TÉR_KÖZ program jelentősége éppen abban áll, hogy felismeri: a projektek sikere érdekében szükség van valamennyi szereplő aktív részvételére. Éppen ezért olyan fejlesztéseket támogattunk, támogatunk, amelyben a kerületi önkormányzat a helyi lakosokkal együttműködésben, az ő igényeikre válaszolva valósítja meg közösségi célú fejlesztéseit.” – mondta dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermes szülők eddig nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció tervezése során a tájépítészek akadálymentessé tették a korzót. A támfalat elbontatták a sétány és a középületek között, amivel kinyitották a közösségi teret. 

Az Újhegyi sétány szakaszos, három ütemre bontott rekonstrukciója 2016-ban kezdődött. A városfejlesztési munka a közterületek akadálymentesítése mellett magába foglalja a közösségi- és játszóterek korszerűsítését, a térburkolatok, utcabútorok cseréjét, valamint a zöldfelületek automata öntözőrendszerének kiépítését. Az I. ütemben a korzó szíve, a középső szakasz újult meg a Bányató és a Harmat utca között. A munkát 2017-ben nívódíjjal jutalmazta a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület.  A II. ütem a sétány északi szakaszát érintette a Harmat utcától a Mádi utcáig. Ezt a részt áprilisban adták át ünnepélyesen. A III., záró ütemben a sétány déli részét korszerűsítik közel 1 milliárd forintból. Az Újhegyi sétány teljes revitalizációjának összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot. 

A városrehabilitációs program a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ projektjének támogatásával valósul meg.