Felhívás a 2022. évi népszámlálás lebonyolításában közreműködő számlálóbiztosok jelentkezésére

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) számlálóbiztosok jelentkezését várja a 2022. október-november hónapokban lebonyolítandó országos népszámláláshoz.

A jelentkezés során a „Jelentkezési lap a 2022. évi népszámlálás lebonyolításában közreműködő számlálóbiztosoknak” megnevezésű nyomtatványt kell kitölteni. A nyomtatvány elérhető a www.kobanya.hu honlap Nyilvánosság/Hirdetmények menüpontjában vagy a Hivatal Ügyfélközpontjában (1102 Budapest, Állomás utca 26.).

A jelentkezéseket 2022. augusztus 19. napjáig várjuk a jelentkezési lap alábbi módon történő benyújtásával:

a)      e-mailben a hivatal@kobanya.hu e-mail címen vagy

b)      személyesen a Hivatal Budapest X. kerület, Állomás utca 26. szám alatti Ügyfélközpontjában.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik a 2022. október 17. és 2022. november 20. közötti időszakban.

A jelentkezéskor fontos figyelembe venni, hogy az összeírói munka legalább 70%-át a 2022. október 15-ét követő két hétben kell elvégezni.

A számlálóbiztos díjazása a terepen végzett adatgyűjtés alapján, lakásonként és személyenként a jogszabályban meghatározottak szerint történik.

A számlálóbiztosokkal a Hivatal megbízási szerződést köt.  Számlálóbiztos csak nagykorú, cselekvőképes személy lehet.

FONTOSABB TUDNIVALÓK:

A számlálóbiztos áll közvetlen kapcsolatban az adatszolgáltatókkal. Feladata a körzeteinek bejárása, a körzeteihez tartozó, az internetes önkitöltési időszakban le nem zárt címek felkeresése, az interjúk és az adatfelvétel lebonyolítása, valamint a címek pontosítása, az esetleges új címek felvétele.  Munkáját a felülvizsgáló irányítja, ellenőrzi.

2022. október 17. és 2022. november 20. között zajlik a számlálóbiztosi terepmunka, ebben az időszakban az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető.

A népszámlálási adatfelvétel során össze kell írni a számlálókörzetbe tartozó – a címjegyzéken szereplő, illetve a térképszelvény által lehatárolt területen található – valamennyi lakóegységet, továbbá a számlálókörzet területén élő személyeket. A népszámlálás teljességéhez elengedhetetlen a körzetek teljes körű címbejárása függetlenül attól, hogy történt-e a címen internetes önkitöltés vagy sem.

A számlálóbiztosnak a terepmunka során várhatóan kb. 250-300 címen kell címellenőrzést végeznie és kérdőívet kitöltenie, külön a lakásra és külön az ott élő, tartózkodó személyekre.

A számlálóbiztosi díj:

a)      kapcsolatfelvétel, címellenőrzés                               280 Ft/cím

b)      lakás, lakott üdülő, intézet, egyéb lakóegység       380 Ft/cím

c)      személy összeírása                                                     625 Ft/személy.

A számlálóbiztosok a Központi Statisztikai Hivatal (a továbbiakban: KSH) által biztosított, védett elektronikai eszközzel (tablet) végzik az adatgyűjtést. Az eszközök már a feladatellátást kiszolgáló szoftverekkel telepítve kerülnek a számlálóbiztosokhoz.

A számlálóbiztosok felkészítését a KSH e-learning-rendszerben kívánja megvalósítani. Kizárólag a sikeres vizsgát tett jelentkezőkkel köthető szerződés a számlálóbiztosi feladatok ellátására. A képzésben résztvevők több alkalommal próbálkozhatnak a vizsga teljesítésével. Az oktatási rendszer 2022. szeptember 15-étől érhető el a képzésben résztvevők számára.

A számlálóbiztosi munkára jelentkezőknek rendelkezniük kell

a)      saját eszközzel és interneteléréssel a felkészüléshez: rendelkezik olyan informatikai eszközzel, amelyen meg tudja tekinteni az e-learning-tananyagot, és vizsgázni tud (PC, laptop, tablet stb.);

b)      elektronikus és telefonos elérhetőséggel: a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében rendelkezik mobiltelefonnal és e-mail címmel (ehhez külön költségkeret áll majd rendelkezésre).

Tobábbi információ a KSH weboldalán található.

Várjuk a szíves jelentkezését! A segítő közreműködését előre is köszönjük!