Labdajáték-paradicsomot avattak Kőbányán

Asztalitenisz, lábtenisz, teqball, streetball, kosárlabda és természetesen futball. Hét hónap alatt végeztek Kőbánya legnagyobb szabadidő parkjában az első ütem rekonstrukciós munkálataival. 
„A mozgás ösztönzése az Önkormányzat egészségmegőrző programjának egyik alappillére, ezért a Sportliget áttervezése során minden korosztály igényeit figyelembe vettük.” – hangsúlyozta a juniálissal egybekötött avató ünnepségen D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.

A ping-pong asztal mögött kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok bűvölte a labdát a megújuló Sportligetben. Gergely Gábor asztaliteniszező Kőbányáról indult, a néhány éve megszépült Pongráctelepen nőtt fel. Míg ő ütővel kápráztatta el a juniális közönségét, addig László Gyula focilabdával. A hajdúhadházi zsonglőr mélyszegénységből érkezett, betegsége miatt fizikai munkát nem végezhet, élete a sportban teljesedett ki. Több Guinness-rekordot tart, nagy álma, hogy labdával a fején jusson fel a világ legmagasabb épülete, a Dubajban található Burdzs Kalifa tetejére. Álma valóra váltásában a Kőbányai Önkormányzat is segíti a fiatalembert. Az új kosárlabdapályát a kerület két nagy múltú középiskolájának, a Szent László, illetve a Zrínyi Miklós Gimnáziumnak a csapatai avatták fel. Az ugyancsak gumiborítású streetball pályán óvodások mérték össze tudásukat, a műfüves labdarúgó pályán pedig retró focigálát rendeztek.

 „A sport Kőbányán is közösségformáló erő, sőt több is annál.” – hangsúlyozta az avató ünnepségen a kerület polgármestere. „A mozgás, a szabadidő aktív eltöltésének ösztönzése az önkormányzat átfogó egészségmegőrző programjának hangsúlyos része, a Sportliget áttervezése során ezért minden korosztály igényeit figyelembe vettük.” – jegyezte meg D. Kovács Róbert Antal. A polgármester hozzátette, hogy a 2010 után elindított létesítményfejlesztéseknek is köszönhetően Kőbánya népegészségügyi mutatót javultak.

Az Újhegyi lakótelep szomszédságában található Sportligetre 40 év elteltével ugyanúgy ráfért a rekonstrukció, mint a lakótelep központi sétányára. A tervező Perfektum Mérnöki Kft. az akadálymentesítés és a zöldfelület megóvása mellett figyelt arra is, hogy egy tanösvény kialakításával összeköttetést teremtsen a Sportliget és a Mély-tó között. A 22 hektáros szabadidőpark alapkövét 2018 októberében tették le Kőbánya vezetői. Az első ütemben a labdajátékokhoz szükséges pályákat, eszközöket úgy korszerűsíttette az önkormányzat vagyonkezelő cége, hogy közben bővítette a kínálatot teqball asztallal, streetball pályával. Az Újhegyi út - Harmat utca - Hangár utca - Bányató utca által határolt terület rekonstrukciójával hét hónap alatt végeztek.

A második ütem a divatos városi sportágaké és a közösségi tereké. A Sportligetben BMX-, és gördeszka pálya, kerékpáros pálya létesül, de a francia eredetű golyójáték, a pétanque kedvelőinek is érdemes lesz kilátogatniuk. Az új központi épületben játszóházat, büfét és illemhelyiséget alakítanak ki. A játszóteret a Máltai Szeretetszolgálat bevált módszere alapján építik át, a játékszereket életkorhoz igazítják, rossz idő esetére pedig fedett foglalkoztató helyiséget építenek. A térkőburkolatot kicserélik, továbbá szabadtéri színpad és vízjáték is helyet kap a szabadidőparkban. A beruházáshoz kapcsolódóan megújulnak a környező utcákban a parkolóhelyek, és 83 új parkolóhelyet is kialakítanak a szabadidőpark körül.   

A cikkhez kapcsolódó kisfilm:
 

Megszólal: D. Kovács Róbert Antal polgármester