Opera Kőbánya

Újabb világhírű intézménynek ad otthont kerületünk. Egy kormánydöntés értelmében rövid időn belül Kőbányára költözik az Operaház, pontosabban annak szinte teljes háttérbázisa.  

A Kőbányai úti Eiffel-csarnokban építheti fel új műhelyházát, próbaszínpadait, zenetermét és kelléktárát a Magyar Állami Operaház. Erre a beruházásra összességében több mint 10 milliárd forintot szán a költségvetés és az Operaház vezetősége. 

A kerület számára is újabb fejlesztési lehetőségeket tartogató bejelentést dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár tette a MÁV hajdani északi járműjavítójában, az úgynevezett Eiffel-csarnokban, ahova az Operaház vezetőit és művészeit is meghívták. Az államtitkár a németországi Ruhr-vidék egyes fejlesztéseit hozta példaként, mondván: : az iparvidék már nem használt, rozsdásodó óriásépítményeit is kulturális terekké alakították, most Kőbányán ugyanilyen lépés- és funkcióváltásra van lehetőség. A kormánydöntés értelmében ez a fejlesztés itthon példaértékű lesz, hiszen nem csak egy használaton kívüli ipari létesítmény és egy terület újrahasznosítását oldják meg, hanem ezzel a fejlesztéssel egy 21. századi, modern, minden részletében versenyképes operaházat is teremtenek. Az Eiffel-bázis megteremtésének terve és az Operaház idei programja is azt szolgálja, hogy a minőségi kultúrát a szűk elit helyett sokkal tágabb körben kell népszerűsíteni és átadni.

Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter is az infrastruktúra megteremtését és felújítását tartja a legfontosabbnak. Az Andrássy úti épület és az Eiffel-csarnok újjáépítése kulcsfontosságú, ám eközben a művészek nagyon odafigyelnek arra, hogy Európában egyedülálló repertoárral szolgálják a közönséget. A főigazgató elmondta, hogy a 2015/16-os évadban több mint kétezer programot kínál az Opera és az Erkel Színház. Nagyon sok előadást szentelnek a négyszáz éve elhunyt Shakespeare-nek, két musicalt és több táncos darabot is színpadra visznek. Az Operaház ebben az évben több mint 40 színházzal, illetve intézménnyel működik együtt és rengeteg külföldi és az Operában „újnak” számító művészt kért fel, hogy a rendkívül színes repertoár a legjobb minőséggel társuljon. (A rendezők és a fellépők között találjuk többek között Bryn Terfel-t, Edita Gruberovát, Eszenyi Enikőt, Galgóczy Juditot, Juronics Tamást, Kerényi Miklós Gábort, Miklósa Erikát, Molnár Leventét és Rost Andreát is.)

Az Operaház erre a szezonra rekordszámú, több mint hatvan féle bérletet ad ki, a meglévő bérleteket március 9-étől lehet megújítani, az újakat március 16-tól árusítják.