Kőbánya ünnepelt alkotója

A hajdan Kőbányán is élt Gion Nándor költő és író Liget téri (Kőrösi sétányon található) házánál emléktáblát avattak, előtte ünnepi műsorral köszöntötték a Vajdaságból származó, magával ragadó stílusú irodalmárt, aki 2002-ben hunyt el. 

„Ősz hajú, öreg emberekkel beszélgettem, arra kértem őket, hogy meséljenek nekem régi, érdekes történeteket.
– Milyen régi történeteket? – néztek rám csodálkozva.
– Hatvan-hetven évvel ezelőtti történeteket – mondtam.
Sok mindent összeolvastam már arról a korról, a századfordulóról és a századelőről, tudom, hogy mennyibe került akkoriban egy mázsa búza, mekkorák voltak a munkabérek, és milyen politikai pártok tevékenykedtek. Sok kérdést tettem fel az öreg embereknek, türelmesen meghallgattak, de nem válaszoltak a kérdéseimre – csak arról beszéltek, amit érdemesnek tartottak feleleveníteni, arról sem sokat.
Beszéltek egy rablógyilkosról.
Beszéltek egy falábú verklisről, egy álmodozó falusi kanászról, egy német molnárcsaládról.
– Hatvankilós zsákokat hordtam a malom padlására – mondta egy szép arcú öregasszony. A legszebb öregasszony, akit valaha láttam.”

 

Ez a kis ajánló olvasható Gion Nándor „A virágos katona” című regényében – ezzel a regénnyel érdemes kezdeni a Gion könyvek olvasását, ezt mondta nekem egy kedves könyvtáros ismerősöm.

A fenti ajánló is igazolja Kovács Róbert polgármester köszöntőjében elmondott gondolatokat, vagyis azt, hogy Gion nagyon sokat hallgatott öreg embereket és rengeteg történetet, bölcs gondolatot mentett meg tőlük az utókor számára.

A hajdani Jugoszláviában született Gion a vajdasági magyar irodalmárok egyik meghatározó alakja, 20 évvel ezelőtt települt Magyarországra, s itt, Kőbányán, a Kőrösi sétány egyik házában is lakott hosszú ideig. A nemzetközi ismertségre is érdemes író emlékét őrző tábla avatásán, illetve koszorúzásán megjelent Weeber Tibor alpolgármester, Szabóné Gerzson Sarolta, Mihalik András, Tóth Balázs és Farkas Gábor képviselők.

 Gion Nándor

Gion Nándor

Gion Nándor

Gion Nándor