Az önkormányzat az illegális hulladék ellen

A Kőbányai Önkormányzat pályázat útján közel 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az illegális hulladéklerakó helyek felszámolására. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatának célja az illegális hulladék elszállításának és az újbóli szemétlerakás megakadályozásának támogatása. A projektben az önkormányzat a lakosságra, a vállalkozásokra, a közigazgatási szervekre és civil szervezetekre is számít.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázata az önkormányzatok által kezelhető mértékű illegális hulladék begyűjtését támogatja. Ugyanakkor hozzájárul a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez. Fontos, hogy megtörténjen a megtisztított területek rendszeres felülvizsgálata is.

Kőbányán 28, kisebb-nagyobb illegális hulladéklerakót jelölt ki megtisztításra az önkormányzat. Ezek felszámolása május első napjaiban elkezdődött és május 31-ig - a pályázati feltételeknek megfelelően - befejeződik. A feladatok azonban itt még nem érnek véget. Az önkormányzat legfontosabb célja a kialakított tiszta állapot megőrzése és az újabb hulladéklerakás megakadályozása. Ehhez a Kőbányai Önkormányzat rendszeres ellenőrzést biztosít, helyenként bekamerázza és sorompóval, földsánccal zárja el az adott területet. Számít a lakosság segítségére is zöld számos bejelentési lehetőséggel, illetve saját hulladékuk megfelelő kezelésével – melynek lehetőségeiről széles körben tájékoztatja a lakosságot.
A hulladéklerakással tetten ért személyek büntetésre számíthatnak, melynek mértékéről az Önkormányzat honlapján lehet tájékozódni.