Aranykorral nyit a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény
Kapcsolódó dokumentumok:

Átadta a nagyközönségnek D. Kovács Róbert Antal polgármester a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményt. Az állandó kiállítás a kerület felvirágzásának korszakait, az első időszaki tárlat pedig a kőbányai porcelángyártás múltját meséli el a látogatóknak. “Az önkormányzat régi adósságot rendezett, amikor állandó helyet alakított ki a helyi identitás szempontjából is jelentős gyűjteménynek.” – nyilatkozta  Kőbánya polgármestere. A Füzér utcai épületet a kerület legnagyobb közösségi ünnepén szentelték fel.

A Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása a muzeológia hagyományos és modern eszközeit felhasználva mutatja be Kőbánya két aranykorát. Az első kiállítótérben a 19. század első felének felvirágzásával ismerkedhetnek meg a látogatók. A másik terem pedig a dualizmus idején kezdődött iparosítás eredményeit mutatja be egy-egy emblematikus gyár történetén keresztül. Az előzményeket és a köztes időszakot kisfilmek foglalják össze. A tárlat a második világháborúval zárul.   

“A Kőbányai Önkormányzat régi adósságot rendezett azzal, hogy állandó helyet alakított ki az identitásunk ápolásában oly fontos Helytörténeti Gyűjteménynek.” – nyilatkozta a gyűjtemény bemutatása alkalmából D. Kovács Róbert polgármester. „A felszentelt épület az elmúlt évtizedekben is közösségi térként szolgált, miközben hűen megőrizte Kőbánya polgári hangulatát.” – tette hozzá a kerület vezetője.   

A Helytörténeti Gyűjtemény első időszaki kiállítása Kőbánya egyik tradicionális iparága, a tégla- és porcelángyártás múltját tárja fel a Drasche Gyár, illetve a Kőbányai Porcelángyár történetének feldolgozásával. A 200-nál több tárgyat a porcelángyár volt dolgozóitól kapta kölcsönbe az időszaki tárlat rendezője. A gyűjtemény otthonául szolgáló, felújított épületet Balogh Attila kanonok, a Szent László Plébánia plébánosa szentelte fel a kerület védőszentjéről elnevezett rendezvénysorozat, a Szent László Napok alkalmából.

 

 

A Helytörténeti közösségi tér kialakítása a kőbányai Füzér utca 32-ben című projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósult meg.