VÉDŐOLTÁSSAL A FERTŐZŐ AGYHÁRTYAGYULLADÁS ÉS SZEPSZIS ELLEN

Tisztelt Szülő/Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Kőbányai Önkormányzat védőoltási programja alapján a kőbányai lakóhellyel rendelkező és lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodó, 2008. január 1. és 2008. december 31. között született gyermekek számára a 2019. évben is igényelhető a meningococcus baktérium által okozott fertoző agyhártyagyulladás és szepszis elleni négykomponensű (A, C, W-135, Y) ingyenes védőoltás.

A meningococcus betegség okozója a Neisseria meningitidis, azaz a meningococcus baktérium. A baktérium egyes törzsei bizonyos földrajzi területeken eltérő gyakorisággal fordulnak elő. Európában, az Amerikai Egyesült Államokban a C, Y, Afrikában leginkább az A és a W-135, Ázsiában a W-135 és a C típusok okoznak leggyakrabban megbetegedést. Magyarországon a megbetegedések száma évente 40 és 70 között mozog. Az elmúlt 4 évben azonosították Magyarországon az A típust, ezzel együtt emelkedett a nem meghatározott szerocsoportú fertőzések száma is. 2013-ban az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint hazánkban is igazoltak Y csoport okozta megbetegedést.

Kiket veszélyeztet leginkább a meningococcus fertőzés?
Életkoruk miatt:
• gyermekeket,
• serdülőket,
• fiatal felnőtteket.

A fertőzés forrása a meningococcus baktériumot tünetmentesen hordozó egyén, aki legtöbbször egy társaival érintkező serdülő, illetve fiatal felnőtt. A baktérium átadása cseppfertőzéssel, a nyál közvetítésével terjed, pl. tüsszentés, köhögés, csókolózás során. A kórokozó orrban vagy torokban történő hordozása önmagában nem betegség, de a baktérium áttörheti a nyálkahártya védelmi vonalát, és bekerülhet a véráramba. Ez egy viszonylag ritka, de nagyon gyors lefolyású fertőző betegség, a tünetek kezdetétől számítva néhány óra leforgása alatt a beteg súlyos, sokkos állapotba kerülhet, ami a légzés-keringés rendszerének teljes összeomlásához vezethet, végül megfelelő kezelés mellett is a betegek mintegy 17%-ánál 24-28 órán belül halált eredményez. A túlélok az esetek 25%-ában maradandó károsodást szenvednek: tartós agykárosodás, epilepszia, halláscsökkenés, bőrelhalás, végtag-amputáció, koncentrációzavar nehezíti a társadalmi beilleszkedést. Mindenből egyértelműen következik a megelőzés fontossága.