KEOP-5.1.0-2008-0068 azonosító számú pályázati projekt

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít intézményei, különös tekintettel oktatási intézményei épület állagának megőrzésére, energetikai szempontból történő felújítására.

A Polgármesteri Hivatal folyamatosan készít, készíttet oktatási intézményeire vonatkozóan állapotfelmérést az energetikai hatékonyság növelése, és a közüzemi kiadások csökkentése érdekében. Az intézmények állapotfelmérésének eredményeként időbeli ütemezés készült az intézmények mérete, az általuk ellátott dolgozói- és gyermeklétszám, valamint az adott épület műszaki állapota alapján.

A fentieket figyelembe véve Önkormányzatunk pályázatot nyújtott be a KEOP -2007-5.1.0. pályázati felhívásra.

A KEOP-5.1.0-2008-0068 azonosító számú pályázatot a Nemzeti fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró "Energia Központ" Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft. támogatásban részesítette, az alábbiak szerint:

· A projekt teljes költsége: 167.990.662 Ft
· A támogatás összege: 83.995.331 Ft, amely mértéke 50%-os.

A projekt keretében a panelszerkezetű Fekete István Általános Iskola külső nyílászáróinak cseréje valamint a külső homlokzat hőszigetelése készült el, míg a hagyományos építési móddal készült, külső homlokzatán dísztéglával burkolt Szervátiusz Jenő Általános Iskolában csak a külső nyílászárók cseréje valósult meg.  Mindkét iskola a nagyobb méretű intézményeink közé tartozik, ahol energetikai jellegű korszerűsítés a létesítésük óta nem történt.

A beépítésre kerülő nyílászárók fokozott légzárásúak, az 5 légkamrás, argon gázzal töltött hőszigetelő üvegezés a mai hőtechnikai követelményeknek megfelel. A nagy forgalmú bejárati ajtók hőhíd-mentes alumínium szerkezetűek. A homlokzati hőszigetelés az iskolákra előírt tűzállósági fokozatnak megfelelő alapanyagú, gyártó művi rendszer, ami azt jelenti, hogy a hőszigetelő anyag, a rögzítő dűbel, a ragasztó, a glettelő anyag, az üvegszövet-háló, és a színezett vakolat együttesen képezi az előírásoknak megfelelő hőszigetelő rendszert.
Az energiahatékonyság növelése eredményeként csökken a CO2 kibocsátás és az intézmények üzemeltetési költsége, mely megtakarítás  - terveink szerint - eléri a 27.5 %-ot.

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete, mint döntéshozó, az eredményes nyílt közbeszerzési ajánlati felhívású pályázók közül, a legkedvezőbb ajánlatot tevő Fehér Ablak Kft. -vel kötött szerződést a kivitelezésre.

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat a már korábban megkezdett intézménykorszerűsítéseit folytatni kívánja, ennek érdekében további 5 intézményének korszerűsítésére nyújtott be EU-s pályázatokat, amely pályázatok jelenleg elbírálás alatt állnak.