Deák Bill Gyula

Deák Bill Gyula Budapesten, Kőbányán született. Állandó eposzi jelzője a hazai rockéletben: "a magyar blues-király", ő az egyetlen magyar énekes, akinek - amerikai kritikusok szerint - fekete hangja van.

Pályafutását a kőbányai Sztár együttesben, külföldi dalok éneklésével kezdte. Később jazzénekesként a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttesek tagja. Nagy hatással volt rá Jimi Hendrix, Radics Béla, Orszáczky Miklós munkássága. A Hobo Blues Band meghatározó egyénisége volt 1979-85 között. Ezt az időszakot követően lépett szólópályára, megalakította a Bill és a Box Companyt, 1987-től vezetője a Beák Bill Blues Bandnek.

 

A rockzenén kívül számos musical szereplője is volt, talán egyik legjelentősebb szerepe az István a király rockoperában Torda, a Táltos megformálása volt. Ezenkívül láthattuk, hallhattuk az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Jézus Krisztus Szupersztár musicalekben is. Sokoldalúságát bizonyítják filmszerepei is: Szomjas György: Kopaszkutya, Könnyű testi sértés, Koltay Gábor: István, a király, Attila, Isten kardja

 

Az 1984-ben megjelent első önálló - Rossz vér - albumát számos, jelentős sikert hozó követte, legutóbb a 2008-ban, a 60. születésnapja tiszteletére megjelent Hatvan csapás című CD. Folyamatosan koncertezik, fesztiválokon lép fel, teltházas sikereket szerezve.

 

Deák Bill Gyula 2008-ban, elsőként kapta meg a Pont FM által alapított életműdíjat, melyet a Rockaréna2 első napján Nagy Ferótól vehetett át. Szakmán belüli elismertsége is számottevő.

 

Bill interjúi során állandóan hangsúlyozza kőbányai voltát, jelenleg is kerületünkben él családjával. Így vall magáról és a zenéről:

"Természetesen Kőbányán lakom még mindig, jól élek, nincs okom panaszra. Itt ismer mindenki, szeretnek az emberek...... A zene által annyi szépet és jót kaptam az élettől és az emberektől, hogy örülök, ha valamennyit visszaadhatok belőle."

 

Deák Bill Gyulát munkássága, a magyar zenei életben betöltött szerepe, az alázattal, magas színvonalon végzett tevékenysége, a kőbányaiságát mindig kiemelő, azt büszkén felvállaló magyar blues-király részére Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat képviselő-testülete 842/2008.(V.22.) számú határozatával "KŐBÁNYA DÍSZPOLGÁRA" címet adományozta.