Halfesztivál Óhegyen

Szív és lélek – ez az a két dolog, amit minden versenyző elárult halászlevének titkából, azon túl viszont ki többet, ki kevesebbet osztott meg receptjéből. Május 1-én újra megtelt az Óhegy park, nemcsak a bográcsokkal, hiszen a megannyi, ötletes program családok százait csalogatta ki Kőbánya 6. Halmajálisára.

Sokat veszített, aki nem jött ki május 1-én az Óhegy parkba. Az idei Halmajális is bizonyította újra: egészen rendkívüli közösségek élnek, alakulnak nap mint nap Kőbányán. A vasárnapi halászléfőző versenyen 28 csapat mérte össze tudását, voltak baráti közösségek, munkahelyi kollektívák, volt, aki alapítványi színekben, vagy éppen csak egymaga, családja támogatásával ragadott fakanalat, hogy megmutassa, mit tud. „Tudja, mi kell a jó halászlébe? Már csak egy kanál” – viccelődtek a Patkós testvérek, a Szálkátlan Civilek zászlaja alatt, de azért megtudtuk azt is: szív, lélek, na meg sok harcsa, kevés csuka a kulcsa az igazi halászlének. Kárpáti Péter, az önkormányzat csapatával bajai halászlét főzött kőbányai módon, ahogy mondta: a titkuk a nosztalgia és az, hogy mindenki tett bele valamit. A Kőkert 2. csapatának vezetője, Garamszegi László is adott jó tanácsot: ő mindig megszagolja a halat, mielőtt a levesbe teszi, ha iszapos, máshogy adja vissza a fűszerek ízeit, így ezt előre tudni kell. Enisz László sonkakirály, a Sonkaház vezetője pedig halban is bizonyított: ő mangalicazsíron pirít elsőként halcsontokat, füstös ízeket és persze halkolbászt tesz a bográcsba, ennek pedig egészen krémes, lágy leves lesz az eredménye. A Lehet Más a Halászlé csapata valóban teljesen új ízeket hozott: francia, provance-i halászlevet főztek, izgalmas zöld fűszerekkel, a megszokottól egészen más aromával. Volt olyan versenyző is, aki a fokhagymára és a vörös borra, a halgombócra esküdött. Sokan viszont semmit árultak el a titkos receptekből.

Komoly és precíz pontozások után a közismert zsűri – Straub Dezső, Bényi Ildikó, Bay Éva, Benkő László és a „főnök”, Gyarmati Károly szakács-mestercukrász – a fődíjat Varga Zoltánnak, a Kőleves Kert séfjének ítélte, aki kis családi csapatával bizonyította: a koriander és a tárkony igenis segíthet újraértelmezni a klasszikus halászlé fogalmát, megelőzte ezzel a Halálik klasszikusát és a Lehet Más a Halászlé provance-i remekét. A díjakat a Borháló, a Torockó Étterem, a Kőrösi Kulturális Központ ajándékaival Kovács Róbert polgármester adta át.

A majálison senki nem maradt éhen: aki nem jutott a versenybográcsok közelébe, hatalmas, ezer literes üstből fogyaszthatott Kőbánya közös halászlevéből. Emellett volt lacikonyha, vattacukor, rétes, kürtöskalács, na meg persze házi sör, bor és többféle pálinkakülönlegesség is. Volt öko-játszóház, gyerek-, majd felnőtt koncertek; ebéd után Kovács Kati, este pedig a Beatrice biztosította a jó hangulatot.

A cikkhez kapcsolódó kisfilm: